INTREBARE: as dori (pe baza legala dar si pe baza experientei voastre practice) sa imi raspundeti cum trebuie sa procedez practic, pe etape si cu ce documente (in afara de certificatul care atesta ca sunt mostenitor) pentru a descoperi daca parintele decedat are/avea conturi curente sau depozite la termen sau asigurari la banci sau societati de asigurare!?
multumesc
Pur si simplu depuneti la banci cereri prin care solicitati sa va comunice existenta de conturi pe numele defunctului, atasand actele care sa demonstreze in ce calitate solicitati astfel de informatii.
Cererea trebuie semnata de toti mostenitorii sau numai de mine?
Oricum pe certificatul de mostenitor sunt trecuti toti si eu.
Decesul a avut loc cu mai mult de doi ani in urma.
Banuiesc insa ca acele eventuale conturi exista inca chiar daca nu au fost utilizate; pentru ca nimeni nu a anuntat la banci decesul.
Multumesc pentru eventuale completari.
Eu cred ca daca ar fi existat niste conturi active , pe numele defunctului, ar fi trebuit sa primeasca acasa niste extrase de cont, sau alte chestii prin care titularul contului sa fie tinut la curent cu starea contului sau.Altfel, acesti 2 ani de ..tacere, in opinia mea, poate fi un indiciu ca nu exista conturi .
buna ziua,
multumesc pentru acest raspuns;
parerea mea privind extrasul de cont de la anumite banci: de ceva timp nu se mai trimite acasa
de exemplu banca ING: persoana merge acolo in fiecare luna si isi imprima singur starea financiara a contului;
ce parere aveti?
o zi buna
In cazul depozitelor nu exista nici o corespondenta intre banca si titular ( extrase de cont, instiintari etc.).
Deci faptul ca nu aveti nici o hartie nu e un indiciu ca nu exista conturi.
Din experienta mea, exista un cerc vicios intre banca si mostenitori. Banca solicita certificatul de mostenitor in care e mentionat contul ( si sumele respective), mostenitorul care nu le are solicita bancii informatii. De regula nu le primeste. Depinde de banca. Oricum merita incercat.
Succes!