avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestare p.v.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestare p.v.

pe 24 aprilie, am fost oprit de un echipaj de politie in Adjud ptr ca depasisem viteza legala. deoarece poza pe care mi-a aratat-o agentul era facuta din fata am refuzat sa semnez procesul verbal.
in urma cu 2 zile,m-am trezit cu un polititst la usa care mi-a inmanat respectivul proces.

prima intrebare ar fi : pot sa fac contestatie chiar daca PV dateaza din aprilie,dar pe verso politistul care l-a adus acasa a scris "predat prin pv la data de 27.07" ( eu inteleg ca abia dupa aceasta data ar incepe sa se numere cele 15 zile in care ai dreptul sa faci contestatie - 15 zile de la comunicare)
mentionez ca in procesul verbal nu este mentionat nici un martor si ca practic nu exista nici o dovada cum ca motocicleta pe care ma aflat circula cu viteza X in localitate.

a 2-a intrebare : pot faca contestatie prin posta?
de ce acte sunt necesare in acest caz(trimitere prin posta) si cel mai important,cum ar trebui formulata contestatia in cazul meu?(mentionez ca este prima oara cand ma confrunt cu o astfel de problema)
Cel mai recent răspuns: dac_iulian , utilizator 19:33, 8 Decembrie 2010
da esti in termen pt contestatie;
Poti trimite prin corespondenta plangerea;
se numeste plangere impotriva procesului verbal de contraventie nr...seria...
se pune la ex 1 copia primita de la politist, la ex 2 copie a copiei si sa iti mai pastrezi si tu una.gasit modele pe net de plageri inclusiv pe radar.
puneti totul intr-un plic si il expediati pe adresa judecatoriei in raza careia s-a intamplat incidentul. La finalul plangerii solicitati in temeiul art 241 C.p. c judecata acestei in lipsa.succes!!
1. Baza legala: OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
2. Termenul de contestare este de 15 zile de la data comunicarii.
Conform Codului de Procedura Civila , art. 101, termenele se numara pe zile libere adica nu se ia in calcul nici ziua in care incepe nici siua in care se sfaseste astfel data maxima la care puteti depune contestatia este: 12 august 2010.
3. Conform art. 242, cpc judecata se poate face si in lipsa cu conditia ca acest lucru sa fie cerut in mod expres in plangere (= contestatie).
4. Transmiterea contestatiei se poate face si prin posta, aceasta se transmite catre organul constatator (=organul de politie care v'a intocmit procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor), in doua exemplare, insotita de copia pv.

5. Referitor la martori..., nu are nici o importanta daca pv este semnat de contravenient sau martori, din punct de vedere al OG 2/2001 acesta este legal intocmit si in lipsa de martori, pt ca la art.19 din OG 2/2001 se mentioneaza:

"Art. 19
(1)Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
(2)Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3)În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod."

6. Referitor la "cum ar trebui formulata contestatia"
Cel mai bine stie un avocat sau jurist, insa daca vrei sa faci contestatia tu insuti nu este f greu, studiaza cu atentie OG 2/2001 cu modificarile ulterioare si vei gasi acolo, modalitatea de contestare, termene, motive de nulitate, etc.
F.IMP. nu uita sa semnezi contestatia pentru ca este motiv de nulitate a ei si vei pierde termenul de 15 zile.

O forma aproximativa de CONTESTATITE ar fi:

ANTET:
Nume prenume
Domiciliu
CNP

Catre,
Politia judetului, orasului, etc.

Subsemnatul ...., domiciliat ...., legitimat.... CNP....,
Depun in termenul legal urmatoarea:
CONTESTATIE fata de pv seria, nr, data, si va rog sa inaintati plangerea mea catre instanta competenta.

CONTESTATIE

Domunule presedinte,

In fapt,
In data de ..., am fost oprit pe de catre un echipaj al Politiei..., care in mod nelegal si netemeinic m'a sanctionat pe motiv ca asi fi depasit viteza... si mi-a intocmit Procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria ...nr... din data

Fata de cele de mai sus va rog sa dispuneti anularea pv deoarece:
- nu am depasit viteza...
- din pv lipseste cnp ( nulitate de drept)...
- sau alte motive de nulitate care tin de forma sau de fond

In drept,
imi intemeiez contestatia pe OG nr.2/2001,...

Fata de cele de mai sus, Domnule Presedinte va rog sa dispuneti anularea PV seria nr data si sa ma exonerati de plata amenzii in valoare de ... .

In temeiul art 242 va rog sa judecati cauza in lipsa mea.


Cu deferenta !

Numele si prenumele,

semnatura,

data

NOTA: trimiteti plicul cu confirmare de primire pentru a avea dovada datei postei privind termenul legal de depunere.
Apoi urmariti corespondenta dvs. pentru a fi in termen cu eventualul recurs fata de prima etapa a PLANGERII dvs.
A doua etapa fiind RECURSUL dvs. sau al organului constatator ( depinde de solutia primei instante)
multumesc pentru raspunsuri
o singura nelamurire mai am
pana la urma,plangerea se depune catre organul constatator (cum spuneti dvs) sau catre judecatoria pe raza careia a fost constata fapta ( asta se mentioneaza pe verso pv)
Conform art.32 din OG 2/2001:
"Art. 32
(1)Plângerea însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o primească şi să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens.
(la data 10-Mar-2007 Art. 32, alin. (1) din capitolul IV abrogat de Actul din Decizia 953/2006 )
(2)Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
(3)Plângerea suspendă executarea. Plângerea persoanelor prevăzute la art. 31 alin. (2) suspendă executarea numai în ceea ce priveşte despăgubirea sau, după caz, măsura confiscării."

CONCLUZIE:
Plangerea se poate depune direct la judecatoria competenta, dar si in situatia in care aceasta este depusa la organul constatator acesta este obligat sa o inainteze judecatoriei competente.

Alte discuții în legătură

Anularea procesului verbal de contraventie alina.t alina.t Ma confrunt cu o situatie foarte ciudata, cel putin pentru mine. La sfarsitul lunii aprilie m-a oprit un agent de politie pe raza localitatii Zlatna (jud. ... (vezi toată discuția)
Contestare pv nesosit sebastiant sebastiant buna ziua, am fost oprit de politie cu depasire de viteza, am cerut sami arate verificarea metrologica a radarului dar politistul a refuzat ceea ce am ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - amenda radar xxbabexx xxbabexx Am fost oprit in comuna Oreavu jud Buzau de catre masina de Politie cu Radar mobil. Nu am semnat procesul verbal iar acesta mi-a fost trimis acasa. Mi-a fost ... (vezi toată discuția)