Deci....dupa lungi dezbateri am urmatoarea situatie.
Am colaborat ca PFA cu cod Caen 6619 ( activitati de intermediere financiara altele decat asigurarile de viata) pana anul acesta in feb. Am depus declaratia de venit si mi-a venit impozitul pentru 2009. Tot din feb. sunt angajat cu CIM iar din august vor trece pe colaborare tot ca pfa ( nu mai lucrez cu carte de munca cat voi fi - sclav pe plantatia comunistilor :)). Din cate am inteles atunci cand mi-a deschis pfa, ca acest cod Caen se incadreaza in aria activitatilor independente. Sa inteles ca in lumina noilor reglementari, voi avea o activitate dependenta ca beneficiez de un birou, de normele institutiei unde lucrez si regulile lor.....
Deci, se nasc intrebarile pe care sper sa le lamuresc totusi aici :
1. Daca imi aduc scaunul de acasa, biroul si laptopul, nu ma supun timpului de lucru si obiectivelor trasate de "angajator", imi platesc singura benzina ( ca si asa nu am masina de serviciu), mai pot fi considerata dependenta? Si chiar daca am in contractul oficial toate aceste conditii de colaborare business imi pot incheia "anexe" pe care sa nu le declar la fisc?
2. Anul trecut am realizat un venit de aprox.50.000 lei brut, din care nu am scazut cheltuieli si am platit impozitul de 10% retinut la sursa si 6 % de platit pana la sfarsitul lui septembrie anul asta. Deci......ce mai aveam de platit si trebuie sa mai platesc de acum inainte?
1. Puteti sa va aduceti orice de acasa, va fi greu de mascat o activitate dependenta. De ce? Pentru ca e chiar dependenta :). Primul lucru cara da de gol o astfel de relatie sunt chiar facturile regulate pe care le emiteti in in baza corora firma va plateste.
2. Pe viitor, pentru fiecare suma facturata pentru activiti dependente, firma e obligata sa retina si sa vireze contributiile datorate la stat. Ca si pfa dumneavoastra probabil veti depunde declaratiile pe 0, sau cu sumele primite, dar care vor fi excluse din venitul impozabil (ca PFA). Aici inca nu e clar, si formularele din relatia cu anaful probabil vor trebui modificate.