avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA-CONTRIBUTII ACTIVITATE DEPENDENTA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA-CONTRIBUTII ACTIVITATE DEPENDENTA

Sunt PFA in relatie dependenta fata de platitorul de venit. Nu pot fi angajat deorece posturile sunt blocate. Mai pot colabora cu institutia ca si PFA, pe baza unui contrcat de prestari servicii (adica fara contract individual de munca, institutia urmand sa-si plateasca contributiile si impozitul pentru mine, iar eu, cele care-mi revin, conform regulilor de determinare a imopzitului pentru veniturile realizate in afara functie de baza)?
Am citit in ev. zilei din 02.08.2010, urmatoarea parere:(Contribuţii sociale la activităţile dependente)-
"În general, dacă un PFA se dovedeşte că desfăşura o activitate dependentă faţă de o societate, atunci aceste venituri pe care PFA-ul le încasează în condiţii de dependenţă de respectiva societate sunt reconsiderate ca fiind de natură salarială. Înseamnă că respectiva societate va trebui să plătească contribuţiile salariale şi impozitul pe salariu pentru venitul plătit respectivului salariat, ca şi cum ar fi fost angajatorul său (fără a exista neapărat un contract de angajare între PFA şi societate), urmând ca PFA-ul să-şi achite contribuţiile individuale: contribuţia la asigurările de sănătate, la asigurările sociale (pensie) şi şomaj."

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 22:47, 3 August 2010
Depinde daca convine ambelor parti, nu va impiedeca nimeni sa continuati colaborarea, difera suma de bani ...Pina acum platitorul de venit iti dadea sa zicem 1030 RON, asta ar fi echivalentul salariului complet platit de un angajator pentru un venit brul la angajat de 800 RON. Probabil platitorul de venit nu doreste sa mareasca suma platita lunar, ca urmare o sa retina din astia 1030 RON partea ce trebuie sa o plateasca ei statului. Deci din cei 1030 ce ti-i dadeau pina acum o sa retina ei 230 si o s-o verse statului. O sa primesti in mana venitul brut. Trebuie sa-ti platesti din el contributiile ce revin angajatului, dupa ce le platesti ramii cu 601 RON
Deci din ce facturai inainte 1030 RON acum mai ramii dupa toate taxele cu 601 RON (precum un salariat). Daca iti convine situatia sigur firma nu are nimic de obiectat. Daca vrei sa ramii cu 1013 RON in mina cum luai sa zicem inainte atunci firma ar trebui sa dea 1804 RON in total ...
Nu stiu in ce masura mai poti sa ai cheltuieli deductibile sau alte prostii...

Aici un calcul.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 3 August 2010
Popu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Firma cu 50 angajati ne obliga la pfa ufpuf ufpuf Buna seara. va deranjez cu o intrebare. lucrez intr`o firma destul de prospera avand in vedere criza prin care trecem. acum un an cand m`am angajat eram 15 ... (vezi toată discuția)
Pfa-pensionar, activitate dependenta? radu_69 radu_69 Sunt PFA -resurse umane, am si calitatea de pensionar in sistemul public de pensii si colaborez pe baza de contract de presatari servicii cu o institutie. In ... (vezi toată discuția)