avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA-PENSIONAR, activitate dependenta?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA-PENSIONAR, activitate dependenta?

Sunt PFA -resurse umane, am si calitatea de pensionar in sistemul public de pensii si colaborez pe baza de contract de presatari servicii cu o institutie.
In conditiile OUG 58/2010 si a normelor de aplicare, pot fi reconsiderat ca activitate dependenta (tinand cont si de prevederile art. 2 din norme -"Persoanele asigurate in alte sisteme , neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asiguari sociale, precum si persoanle care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta")?

Cu stima!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:58, 4 Decembrie 2010
Cu siguranta ca da.
Veniturile din activitatile dependente nu se incadreaza in veniturile mentionate in Art III din OUG 58
In conformitate cu prevederile art. 2 din norme, avand in vedere faptul ca sunteti pensionar al sistemului public de pensii, veniturile pe care le obtineti din contractul de prestari servicii ca pfa nu vor fi supuse taxarii cu obligatiile prevazute de OUG 58.
@Ghiorghiu Grig Gabriel
Intrebarea userului @radu_69 era daca activitatea lui ca si pfa poate fi considerata activitate dependenta. Iar raspunsul este DA.
mai departe dumneavoastra o dati in balarii si duceti in eroare cititorii.


Articolul 2 din norme spune, mai pe intelesul poporului, ca pensionarii nu trebuie sa plateasca contributiile individuale de asigurari soliale pentru veniturile nesalariale. INSA, veniturile obtinute din activitati dependente nu intra sub incidenta acestui articol.

Un pfa poate(neliberal) poate obtine venituri din activitati dependente(considerate venituri salariale) sau/si din activitati independente( considerate venituri nesalariale)

Concluzie un PFA care este si pensionar, va fi scutitit de la plata contributiilor asigurarilor sociale doar pentru activitatile independente. Pentru activitatile dependente va plati aceste contributii (..cu retinere la sursa).
Multumesc mult, banuiam ca dependenta se adimite si in acest caz.
Totusi, cum vor putea fi platite aceste contributii in cazul dependentei? Pot fi platite in baza contractului de presari servicii? S-au se impune angajarea, caz in care trebuie sa inchid PFA. In ordonanta 58/2010 scrie ca se supun impozitarii conform veniturilor realizate in afara functiei de baza.
Am intrebat la casa de pensii, la finante, la CJAS si nimeni nu stie ce se intampla daca declari o activitate dependenta, care este modalitatea de plata tehnica a acestor contributii.

Cu stima!
Observatia @grandanat poate fi corecta.
Fara a intra in polemica, doresc doar sa subliniez ca raspunsul meu l-a completat pe al dumnealui fara a-l contrazice.
Apreciez, insa, ca atitudinea pe care o manifesta si termenii cu care se exprima nu sunt de bun simt.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
Ghiorghiu Grig Gabriel, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozite si contributii aferente chelt de personal mag1962 mag1962 Buna ziua,in legatura cu noul cod fiscal pentru Asociatiile de Proprietari as dori sa imi raspundetila urmatoarele intrebari : -se mai poate face conventie ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare a art.iii oug 58/2010 Ioan Mina Sava Ioan Mina Sava Sunt pensionar, am un PFA,platesc impozit si cota de asigurari de sanatate pentru venitul net estimat anual si impartit pe trimestre conform deciziei de ... (vezi toată discuția)