avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA-PENSIONAR, activitate dependenta?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA-PENSIONAR, activitate dependenta?

Sunt PFA -resurse umane, am si calitatea de pensionar in sistemul public de pensii si colaborez pe baza de contract de presatari servicii cu o institutie.
In conditiile OUG 58/2010 si a normelor de aplicare, pot fi reconsiderat ca activitate dependenta (tinand cont si de prevederile art. 2 din norme -"Persoanele asigurate in alte sisteme , neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asiguari sociale, precum si persoanle care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta")?

Cu stima!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:58, 4 Decembrie 2010
Deci un pensioar PFA cu activitate dependenta plateste si la pensii? si cand primeste ce plateste la pensii? ca deja e pensionar...

in alta ordine de idei: eu, pensionar, prestez servicii pe calculator. am un contract cu o firma si firma imi plateste cand si cat lucrez. dar am de lucru in fiecare luna. luna asta prestez de 1000 lei, luna viitoare de 500 lei, luna cealalta de 1800 lei... din cand in cand mai prind un contract si de la alta firma... se incadreaza ceea ce fac la activitati dependente?

multumesc!
nu-mi raspunde nimeni? :(
Daca sunteti pensionar, in conformitate cu prevederile art. 6^1 (2) din Legea pensiilor nr. 19/2000, ca PFA nu aveti obligatia de a plati contributia de asigurari sociale.
deci ramane doar contributia la sanatate, nu?
la intrebarea cu activitatea dependenta imi puteti da un raspuns?

multumesc
Contributia de sanatate este obligatorie.
Din cele mentionate de dvs. rezulta ca desfasurati activitate independenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite si contributii aferente chelt de personal mag1962 mag1962 Buna ziua,in legatura cu noul cod fiscal pentru Asociatiile de Proprietari as dori sa imi raspundetila urmatoarele intrebari : -se mai poate face conventie ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare a art.iii oug 58/2010 Ioan Mina Sava Ioan Mina Sava Sunt pensionar, am un PFA,platesc impozit si cota de asigurari de sanatate pentru venitul net estimat anual si impartit pe trimestre conform deciziei de ... (vezi toată discuția)