avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspunderea administratorului unei societati aflate in ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspunderea administratorului unei societati aflate in insolventa, cu credite restante la banci

Buna ziua.
Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Un SRL (capital social 300 ron) cu asociat unic, care este si administrator, doreste sa deschida procedura insolventei. La data deschiderii procedurii, societatea are datorii restante catre fisc, catre furnizori si credite bancare cu intarzieri mai mari de 90 de zile.
Creditele bancare au fost garantate atat cu bunuri ale societatii (acopera numai partial valoarea), cat si cu bilete la ordin in alb, semnate de asociatul unic si de sotia acestuia.
Starea de insolventa nu se datoreaza asociatului unic, acesta creditand societatea cu aprox. 150.000 ron (pe care evident ca in acest moment nu ii mai poate recupera) si depunand toate eforturile pentru bunul mers al activitatii..
Ce se intampla daca, dupa indeplinirea procedurilor specifice de insolventa nu se pot acoperi toate datoriile - situatie absolut previzibila?
Precizez ca asociatul unic nu are bunuri proprii (cu exceptia unui autoturism Dacia model mai vechi), apartamentul fiind bunul sotiei dinainte de casatorie si facand obiectului unei ipoteci pentru un credit, in nume personal, luat tot pentru a sustine activitatea firmei.
Multumesc anticipat.
Georgia
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 18:24, 30 Iulie 2010
daca administratorul poate dovedi cu inscrisuri si alte mijloace de proba ca nu se datoreaza lui starea de insolventa, atunci trebuie sa dovedeasca sif aptulca a facut tot posibilul sa scoata firma din aceasta situatie, inclusiv ca a urmarit pe debitorii rau platnici si ca nu a avut ce recupera.. doar asa scapa basma curata
Multumesc pentru promptitudine. Insa tot nu sunt lamurita.
Ce intelegeti dvs. prin ... "basma curata"? Si prin ce inscrisuri se pot demonstra buna credinta si eforturile depuse pentru desfasurarea activitatii?
Mentionez ca societatea are ca obiect de activitate prestarea serviciilor medicale de recuperare a sanatatii.
Depinde ce intelegeti prin insolventa.
Insolventa are doua proceduri: generala si simplificata, adica reorganizarea judiciara cu un program de redresare sau procedura falimentului.
Una din aceste proceduri o va stabili judecatorul sindic, dupa trecerea perioadei de observatie, cand va stabili fie un administrator judiciar, fie un lichidator.
Societatea dv. are numai datorii, de recuperat de la debitori nu are nimic?
In legatura cu antrenarea raspunderii patrimoniale a admin., sunt multe aspecte de discutat.
Studiati art. 138 din legea 85/2006 si mai vorbim.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa la cererea debitorului razvan_craiova razvan_craiova Buna ziua, Se poate introduce cerre de insolventa de catre debitor? Avem o linie de credit pe firma, iar banca ne-a anuntat ca nu o mai putem prelungi si va ... (vezi toată discuția)
Ssrl cu datorii la finante tory74 tory74 am un srl cu datorie la finante de16000 lei as vrea sa inchid srl fara sa mai platesc datoria se poate si cum se procedeaza se poate ocupa contabilul de toare (vezi toată discuția)
Situatie extrema,va rog ajutor adela_popescu adela_popescu pe scurt:am un SRL asociat unic,capital minim 2 mil si nici un fel de bun in patrimoniu.Societatea are datorii mari la buget.in cazul declararii ... (vezi toată discuția)