avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ssrl cu datorii la finante
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ssrl cu datorii la finante

am un srl cu datorie la finante de16000 lei as vrea sa inchid srl fara sa mai platesc datoria se poate si cum se procedeaza se poate ocupa contabilul de toare
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:53, 28 Noiembrie 2010
Sa o inchideti fara sa achitati datoria ,nu se poate.

Dar,daca o firma are datorii, catre bugetul statului sau orice alt creditor, care nu pot fi acoperite prin valorificarea activelor, inseamna ca firma este in stare de insolventa.
Lichidarea unei firme insolventa este reglementata de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Legea obliga reprezentantii firmelor care nu pot face fata datoriilor curente, ca "in termen de 30 de zile de la constatarea starii de insolventa, sa adreseze tribunalului in a carui raza isi are sediul, o cerere de declansare a procedurii insolventei."

Starea de insolventa poate fi vadita sau iminenta, in ambele cazuri reprezentantilor societatii revenindu-le obligatia declararii insolventei ..
Analizand cererea, daca o considera intemeiata, tribunalul o va admite si va dispune deschiderea procedurii generale a insolventei sau a falimentului, in functie de solicitari si probele aduse in sustinere. Odata cu deschiderea procedurii, instanta numeste un practician in insolventa, din lista membrilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa. Acestia sunt administratori/lichidatori judiciari, persoane fizice sau juridice specializate in gestionarea starii de insolventa, neutre din perspectiva societatii, care preiau conducerea si administrarea acesteia.
Scopul procedurii este acoperirea pasivului social si plata creditorilor. Odata cu preluarea gestiunii, administratorul/lichidatorul judiciar va notifica toti creditorii inregistrati in contabilitatea societatii pentru a-si recupera creanta, precum si debitorii societatii, pentru restituirea sumelor datorate.

Daca societatea nu detine active sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea pasivului, procedura poate fi inchisa, avand ca si consecinta radierea ei din registrul comertului.

In orice stadiu al procedurii, daca exista indiciile savarsirii de catre membrii organelor de conducere, a unei fapte cu intentie, care a determinat starea de insolventa, creditorii pot cere instantei ca pasivul social sa fie acoperit din averea acestora.
Daca pasivul social este achitat integral, in cadrul procedurii insolventei si nu celei a falimentului, instanta poate dispune de indata inchiderea procedurii cu continuarea activitatii societatii.

Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie extrema,va rog ajutor adela_popescu adela_popescu pe scurt:am un SRL asociat unic,capital minim 2 mil si nici un fel de bun in patrimoniu.Societatea are datorii mari la buget.in cazul declararii ... (vezi toată discuția)
Lichidare voita a firmei georginho25 georginho25 am un srl din 2007 si s-au cam acumulat datoriile la stat. este vorba de 40000 lei(tva,imp.pe profit, contributii angajator etc), daca nu am nimic pe firma, ... (vezi toată discuția)
Recuperarea creantelor de catre terti rominaduca rominaduca Buna. Imi spuneti va rog, in cazul lichidarii unei srl cu asociat unic, care este procedura pentru recuperarea creantelor de catre terti?Bunurile care nu sunt ... (vezi toată discuția)