Demisia este un act unilateral de vointa,potrivit Codului Muncii.Demisia nu se aproba de nimeni.Formulari de genul: ''va rog sa mi aprobati demisia"" sunt cu totul atipice.Il informati ca demisionati,in scris,o semnati ,o datati ,o depuneti cu nr.de inregistrare si asta este.Problema ar fi daca va solicita sa ramaneti in preaviz 15 zile ....dar nu este obligatoriu.
1. Demisia nu se aproba, ea este un act unilateral de vointa a salariatului. Ea se exprima prntr-o notificare inregistarta la angajator iar acesta este obligat sa respecte procedura legala de a inceta contractul individual de munca.
2. O notificare de demisie arata cam asa:
Catre,
S.C. _________
Domnule Administrator,
Subsemnatul(a) _______
angajat(a) in functia/meseria ________ la (sectia/comp.)_______ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 79 (1) din Codul muncii.
Perioada de preaviz de ____ zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de ______ , iar cu data de ______ inceteaza activitatea mea la S.C. _____________ .
Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!
Data ________ Semnatura ___________
3. Va redau ce spune Codul muncii in legatura cu demisia:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Sa va explic cum sta treaba: m-am angajat acum 3 saptamani la o firma in incinta DMHI mangalia.La semnarea contractului mi s a spus un salariu dupa care sa aflu ca e impozabil.Intre timp mi am gasit un loc de munca mai bine platit tot in incinta santierului dar problema e ca nu ma pot angaja deoarece imi trebuie negatie de la fostul patron.Mi am dat demisia dar patronul a spus ca nu imi aproba demisia, a spus ca daca vreau sa lucrez o sa lucrez doar la el
cand am depus demisia mi s a cerut sa predau echipamentul si legitimatia de acces in interiorul santierului.sa inteleg ca demisia este fara preaviz,odata ce nu mai am acces in intreprindere. dupa cat timp mi se incheie contractul de munca(adica sa nu mai figurez in baza de date a intreprinderii)?
1. Luati legatura cu ITM sa va ajute sa rezolvati problema.
2. Va puteti angaja in alta parte (legea va da voie sa aveti doua contracte de munca in acelasi timp). Nu e nevoie de negatie de la actualul angajator (cine v-a spus asa ceva?).
3. Dupa ce va angajati la alt loc de munca o sa lipsiti nemotivat de la primul loc de munca si o sa va concedieze pentru absente nemotivate si asa scapati de acel angajator.