avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

in cazul in care nu sunt divortata de tatal copiilor mei si totusi locuim impreuna,insa acesta nu isi indeplineste indatoririle financiare fata de copii,il pot actiona in judecata pentru stabilirea pensiei alimentare?daca da,va rog sa imi spuneti care sunt pasii necesari deschiderii acestei actiuni.va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 10:53, 31 Iulie 2010
Buna ziua !
In acest caz puteti introduce o plangere prealabila( penala) la parchetul din raza de domiciliu, pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, fapta prevazuta si pedepsita de art. 305, alin.( 1), lit. b) ( "neindeplinirea cu rea - credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege").
Cu stima !
Nu puteti sa obligati tatal copiilor sa sa le dea pensie alimentara atata timp cat locuiti impreuna nu sunteti divortata de dansul.
Judecătorul poate decide în privinţa:
• neînţelegerilor având ca obiect întinderea obligaţiei de întreţinere datorate copilului minor, la felurile şi modalităţile executării acesteia precum şi la contribuţia fiecăruia dintre părinţi la întreţinerea minorului, pentru situaţia în care părinţii nu sunt divorţaţi (art. 107 alin. 3 Codul Familiei)
Art. 107 Codul Familiei
In caz de neantelegere, intinderea obligatiei de intretinere datorata de parinti minorului, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se vor stabili de instanta judecatoreasca cu ascultarea autoritatii tutelare.

În timpul căsătoriei, neînţelegerile dintre părinţi cu privire la exerciţiul drepturilor părinteşti sunt soluţionate de către autoritatea tutelară, organe executive şi de dispoziţie ale consiliilor comunale, orăşeneşti, municipale sau de sector ale municipiului Bucureşti. În situaţiile anume prevăzute de lege, eventualele neînţelegeri dintre părinţi în privinţa măsurilor ce urmează a fi luate în legătură cu copilul se soluţionează de către instanţa judecătorească, potrivit dreptului comun (neînţelegeri privind întinderea obligaţiei de întreţinere, stabilirea pensiei de întreţinere, neînţelegeri privind încredinţarea, privind dreptul de vizită, privind stabilirea locuinţei copilului minor etc.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolele in baza carora se stabileste pensia de intretinere minor. ContSters114133 ContSters114133 exista si alte articole in afara de art.42 al.3,art.86,art.94 si art.107 codul familiei ,in baza carora se poate stabili pensia de intretinere minor? (vezi toată discuția)
Divort in care o parte este cu resedinta in ue daniela2014 daniela2014 buna ziua, in cazul in care introduc o cerere de divort, in care partenerul meu are resedinta in Germania, mai sunt obligata sa fac medierea? daca da, cum se ... (vezi toată discuția)
Ce pot face i0nela i0nela am un copil dintro relatie de concubinaj, tatal la recunoscut , la 2 luni dupa nastere tatal a plecat in strainatate suna intreba de copil trimetea bani sa il ... (vezi toată discuția)