Sunt angajata in cadrul unei firme pe ramura de constructii.
Avand in vedere criza financiara, s-a hotarat modificarea contractului colectiv de munca(precedentul a fost negociat in noiembrie anul trecut).
Dupa cum ne asteptam, nu se luau masuri in avantajul personalului din productie, mai exact, s-a hotarat :
- pe o perioada de trei luni programul sa fie de 10 ore lucratoare, fara a fi platite ore suplimentare (50 ore saptamanal)
- la orele suplimentare de sambata (8 ore) sa se acorde un spor de 75%
Este legala aceasta modificare?
Daca noile masuri au fost anuntate pe 27 iulie, este normal sa intre in viguare incepand din aceasta luna?
Multumesc
1. Modificarea referitoare la neplata orelor suplimentare incalca Codu Muncii si prin urmare este lovita de nulitate.
2. A doua modificare este legala in ceea ce priveste acordarea unui spor pentru munca in zilele de sambata.
3. CCM inca in vigoare de la data înregistrării. Insa, părţile pot conveni ca data aplicării clauzelor negociate să fie ulterioară zilei de înregistrare a contractului.
Prin urmare, actul aditional de modificare a clauzelor CCM va intra in vigoare la data inregistrarii lui la Directia de Munca sau la o data ulterioara zilei inregistrarii..
Prerea mea este ca si plata orelor suplimentare cu spor de 75% este ilegala.
Avand contract colectiv de munca la nivel de unitate si la nivel de ramura inseamna ca va subordonati ccmunn si trebuie sa se respecte prevederile minime din ccmunn unde plata orelor suplimentare se va face cu un spor de 100% conform art.41 (3) lit c.
Este posibil sa fie altfel?
Se pot negocia sporuri suplimentare pentru plata orelor suplimentare efectuate sambata si duminica peste acest spor de 100%.
Extinzand se spune ca orice clauza negociata sub limita minima continuta in contractele la nivel superior este lovita de nulitate.(art.228 Codul muncii)