Nu sunt despartita,iar sotul este de 2 luni plecat in voiaj.De atunci nu mi-a mai trimis
bani nici macar ptr baiat care are 18 ani, dar este elev.El nu apare cu salariu dar are contract ptr diurna care este destul de mare.Are stipulat in contract o parte fixa+overtime(ce lucreaza peste program).Am dreptul sa-mi dea ceva fara sa divortez si daca divortez baiatul are dreptul la 25% din diurna+overtime? MULTUMESC!
Daca baiatul este inca elev/student si sotul nu mai plateste nimic pentru intretinerea lui puteti sa cereti pe cale judecatoreasca sa va plateasca pensie de intretinere. Suma se raporteaza la venitul net si ia in considerare veniturile permanete.
Daca tatal nu mai contribuie la cresterea si educarea majorului ( inca elev), acesta poate solicita chiar daca nu sunteti divortati, stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea sa, urmand sa faca dovada in fata instantei cu adeverinta eliberata de unitatea de invatamant pe care o frecventeaza.
Pensia se stabileste in cuantum de 25 % din veniturile cu caracter permanet ale tatalui sau.
daca e major, el singur poate face actiunea impotriva tatalui ca sa-l oblige la plata pensiei alimentare pana la 26 de ani daca isi va continua stidile.
numai venitul fix se ia in discutie la plata pensiei.