din prima casatorie(cea cu mama mea)tatal meu are doi fii,cei doi achizitionand un apartament.mama decedeaza iar dupa 4 ani tatal se recasatoreste legal.cea de a doua sotie are drept la mostenire dupa decesul tatalui?daca da ce putem face ca aceasta sa nu beneficieze de nimic?X-(
1. Sotul supravietuitor are dreptul la o cota de 1/4 din averea lasata de celalalt sot. In cazul d-voastra pentru ca mama avea 1/2 din apartament iar tatal 1/2, dupa decesul mamei, daca ati acceptat mostenirea, situatia sta astfel: tatal are 1/2 plus 1/2 ori 1/4 adica 10/16 parti iar d-voastra si fratele cate 3/16 parti fiecare.
2. In eventualitatea decesului tatalui inaitea sotiei lui si daca acesta nu va lasa testament, sotia lui ar mosteni 1/4 din cota lui de 10/16 parti adica 10/64 de parti iar d-voastra, copii defunctului, ati mosteni restul situatia generala aratand astfel:
- fiu 1 27/64 parti
- fiu 2 27/64 parti
- sotie 10/64 parti
3. Daca tatal nu doreste sa rezolve problema in favoarea d-voastra nu aveti ce face pentru ca atata vreme cat el traieste tot ceea ce priveste averea sa atarna, dupa cum este firesc, de vointa lui. Daca tatal doreste va poate lasa un testament care desi nu ar indeparta de tot pe sotia lui de la mostenire i-ar putea reduce cota mostenita la 1/2, respectiv 5/64 parti din apartament. Desigur ca tatal va poate instraina apartamentul in temeiul unui contract de intretinere sau alt contract caz in care sotia lui, desi ar continua sa-l mosteneasca, n-ar mai avea nimic din apartament.
Asa cum a aratat colegul meu u.b.i.k are dreptul.
Ca sa nu beneficieze de nimic a ctuala sotie a tatalui, tatal dvs. ar trebuii sa va faca act de v-c unuia dintre copii.
asta inseamna ca trebuie mai intai sa dezbatem mostenirea dupa mama si apoi sa vanda unuia din copii sau poate vinde doar partea lui fara a mai dezbate mostenirea?stima
Ambele variante sunt posibile insa obiectul contractului va fi diferit. In prima ipoteza se va vinde o cota-parte dintr-un imobil iar in a doua ipoteza o parte dintr-o mostenire.
Sunt mostenitoare??
gabytza26
Buna ziua.Sant un copil dintr.o relatie nelegala,dar care printr.un proces s.a dovedit a fi al lui si astfel i.am purtat numele tatalui.tata s.a casatorit apoi ... (vezi toată discuția)