avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Martor minor accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Martor minor accident rutier

Buna ziua, nepoata mea de 11 ani a fost accidentata grav de o masina vina fiind cred eu comuna , numai ca s-ar fi putut diminua urmarile accidentului daca soferul avea cat de cat experienta. Ideea este ca singurul martor este prietena de care era insotita o fetita de 9 ani. Am inteles ca i s-a luat o declaratie pe care a semnat-o tatal ei, banuiesc ca fara sa o citeasca pentru ca ori prin omisiune de catre cel ce a investigat accidentul ori prin abuz in serviciu(mita) nu stiu prin ce metoda, in constatarile de la fata locului apare ca era barbat la volan. Respectiva femeie nu are permis de conducere si din acest motiv sotul a declarat ca a condus el.
Declartia martorului minor este luat in considerare in astfel de caz???? Tatal fetitei care a semnat si declaratia de la locul accidentului a spus ca merge cu mine la politie si cu fetita.
Ce masuri credeti ca ar trebui sa luam in acest caz. Nu vrem sa o lasam cum pica desi suntem constienti ca vina apartine si nepoatei, ca nu avea voie cu bicicleta pe drumuri publice si a mai si virat in fata masinii.
As dori sa ma indrumati si pe mine , sa stiu cui sa ma adresez in acest moment . Comandantului politiei rutiere in prima faza?? Celui care se ocupa de dosar - este altul decat cel care a investigat la fata locului- de unde as putea incepe??
Revin , pentru ca mi se pare cel mai important lucru - un minor de 9 ani poate fi considerat martor in acest caz?????
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 00:45, 2 August 2010
Potrivit art.81 c.p.p. minorul ce are varsta de pana la 14 ani poate fi ascultat ca martor,in prezenta parintelui.Dar....martor la ce?Asa cum ne ati relatat,vina apartine si nepoatei dvs...Martor la faptul ca soferita a fost la volan si nu sotul ei ? Este subtire....In opinia mea nu conteaza cine face ancheta,iar echipajul care a facut constatarea la fata locului nu se poate confunda cu cel care instrumenteaza dosarul...Eventualele plangeri le puteti depune la procurorul de caz.Ati fost la medicina legala pentru constatarea leziunilor suferite de minora?Pt.ca incadrarea faptei se va face in functie de nr.de zile de ingrijiri medicale acordate de medicul legist.Dar...daca este si vina minorei-asa cum cercetarea la fata locului probabil ca asa a si stabilit-si mai presus de toate minora nu a suferit leziuni majore.dvs.ce urmariti de fapt?Presupun ca nepoata dvs.are parinti...iar in cauza dvs.nu aveti calitate procesuala.
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
andymaurul, utilizator
Minorul poate depune ca martor, iar daca are pana in 14 ani numai in prezenta unuia dintre parinti, deci in acest caz declaratia sa este valabila. Daca doreste sa-si rectifice declaratia va prezentati la sediul politiei si intrebati de dosar. Politistul de la ghiseu va sti la cine sa va indrume.
Cunosc faptul ca nu am calitate procesuala ...dar parintii o au. Medicul legist va stabili timpul necesar ingrijirilor dar repet putea avea urmari mai putin grave daca conducea cineva cu putin mai multa experienta. Nepoata este la Iasi in coma de marti, recuperarea este de durata.... daca isi revine nu se stie ce sechele va avea...
Ceea ce urmaresc eu este ceea ce ar trebui sa urmarim toti..aflarea adevarului, pedepsirea vinovatilor, respectarea legii. Si scaderea veniturilor bugetarilor cu vile si piscine primite mostenire de la bunici, matusi.
Sunt soferita de 10 ani, mi se putea intampla si mie, inteleg ca este vinovata nepoata dar doresc recunoasterea adevarului.
Sa mergi pe un drum comunal cu 90 la ora si sa declari 30 km/ora, sa desfigurezi un copil ca vrei sa inveti sa conduci nu mi se pare normal.
Parintii nu doresc bani, s-a incercat mituirea lor de catre sotul "soferitei" dar fetita este mutilata si ei nu stiu nici macar de catre cine. Doresc o ancheta justa.
Multumesc ptr raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
ericut, utilizator
ericut a scris:

Sa mergi pe un drum comunal cu 90 la ora si sa declari 30 km/ora...
Parintii nu doresc bani, s-a incercat mituirea lor de catre sotul "soferitei" dar fetita este mutilata si ei nu stiu nici macar de catre cine. Doresc o ancheta justa.

Una este ceea ce declara martorii, alta este ceea ce declara conducatorul auto, si foarte aproape de realitate este ceea ce rezulta din expertiza tehnica- auto, in cadrul careia se coroboreaza toate probele administrate in cauza: declaratii martori, conducator auto, leziuni victima si avarii auto!

Nu cred ca s- a incercat "mituirea" parintilor, ci s- a oferit un ajutor pentru a trece de perioada cheltuielilor cu spitalizarea!
Daca fetita este mutilata, si va rezulta acest fapt din certificatul medico- legal, nici nu va mai conta numarul de zile de ingrijiri medicale, care sa conditioneze formularea/neformularea plangerii prealabile!

Sincer imi pare rau pt.fetita...Dar,asa cum legiuitorul a stabilit,o incadrare juridica se poate face doar atunci cand fetita va avea o situatie certa din punct de vedere medical,pentru ca medicul legist sa se poata pronunta.In cercetare vor conta de asemenea cercetarea la fata locului,o expertiza a masinii obligatorie in cauza precum si declaratiile celeilalte fetite,urmand ca in functie de aceste elemente ( si altele ,poate)procurorul sa se pronunte.Va doresc sa fiti tare,va trece mult timp pana la finalizarea anchetei ,dar ii doresc nepoatei dvs.sa treaca cu bine peste aceasta cumpana,si sunt sigur ca totul va fi bine.Curaj ,rabdare si mult succes!
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu vătămare corporală, vinovatul refuză comunicarea cu organul de cercetare penală. care sunt demersurile care ar trebui făcute de către victime? AndreiF1994 AndreiF1994 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Parintii mei au fost implicati intr-un accident rutier, cand un vehicul a intrat pe sensul lor de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier sofiailiescu sofiailiescu Sotul meu a avut pe 15 aprilie 2012 un accident. In urma accidentului, a lovit din spate o dacie ccareia i se oprise motorul ca nu mai avea benzina, au ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima si parasirea locului accidentul Ana Veisa Ana Veisa Buna ziua , In cazul uni accident in care victima este putin zgaraiata pe picior si este si minora si nu a vrut sa sune la politie si salvare , dar adultii ... (vezi toată discuția)