avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere sub influenta bauturilor alcoolice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere sub influenta bauturilor alcoolice

In luna mai a acestui an, intr-o noapte, in jurul orelor 02:30 am, am avut un accident de circulatie soldat doar cu avarierea masinii pe care o conduceam. Ma aflam pe un drum judetean aflat in judetul Cluj. In masina se mai afla proprietarul acesteia si prietena lui, prietena care speriindu-se a sunat la 112. Dupa aproxinmativ o jumatate de ora un echipaj de politie (care nu apartinea de Politia Rutiera) ne-a condus pe mine si pe proprietarul masinii la un echipaj de la Politia Rutiera care efectua un filtru la cativa km departare de locul accidentului. Am fost testat cu aparatul etilotest si a reiesit o alcoolenie de 1.14 grame de alcool in aerul expirat (in jurul orelor 3:20 am). Dupa acestea am fost transportati la UPU Cluj de unde m-i s-a recoltat prima proba de sange la ora 4:10 am si a doua la ora 5:10 am. Dupa aproximativ o luna m-am deplasat la sediul Serviciului de Politie Rutiera Cluj pentru a afla ceva informatii legate de dosarul meu. Cei de acolo mi-au spus ca rezultatele de la sange inca nu au sosit si ca voi fi contactat de un coleg de-al lor de la Cercetari Penale pentru a afla rezultatul alcoolemiei si pedeapsa care m-i se va da, insa nu mi-a mentionat felul in care voi fi contactat sau cand se va intampla acest lucru. Pana astazi 01.08.2010 nu am fost contactat de nimeni. Problema e ca eu locuiesc in judetul Suceava si nu stiu cum vor da ei de mine: ma vor suna, voi primi vreo citatie prin posta sau de la politia de aici? Totusi as dori ca acest lucru sa nu fie aflat de nimeni, cu atat mai putin de familia mea. Cat de discret lucreaza organele abilitate cand vine vorba de aceste cazuri? . Drepul de a conduce autovehicole mi-a fost retras in acea dimineata, dar pentru moment aceasta nu reprezinta o problema foarte mare pentru mine deoarece nu detin masina. Problema cea mai mare o reprezinta pedeapsa pe care ar trebui sa o suport. Din cate stiu sunt sanse mari sa primesc o pedespsa cu suspendare, dar ma poate lamuri cineva cam cat de lunga ar fi acea pedeapsa? Este posibil sa primesc o pedeapsa mai mica de 6 luni cu suspendare sau o amenda penala oricat ar fi ea de consistenta? Cat de mult dureaza pana cand aflu ceva rezultate de la IML si pana cand voi fi trimis in judecata? In cat timp dupa inceperea urmaririi penale sau dupa ispasirea pedepsei voi putea din nou sa fac scoala de soferi si sa sustin examenul pentru permis? Din cate am auzit pot cere ceva recalculare a alcoolemiei, dar oricum aceasta va fi de minim 2 la mie. M-ar ajuta in vreun fel acest lucru la reducerea pedepsei? Sau deasemenea circumstanta atenuanta in care ma aflam m-ar putea ajuta in vreun fel? Circumstanta ar fi urmatoarea: in ziua precedenta noptii accidentului am plecat din Cluj Napoca cu cei doi la o cabana de munte. Acolo se mai aflau doua persoane pe care le cunosteam si inca aproximativ 15 persoane necunoscute noua. Acolo am consumat bauturi alcoolice incepind cu ora 17 pana in jurul orei 23 cand m-am dus sa ma culc. In jurul orei 2:00 am fost trezit de acest prieten al meu care mi-a spus ca intre el si anumite persoane care se aflau in acea cabana s-a iscat un conflict, conflict care a continuat si dupa aceea. Incercad sa iesim din aceasta situatie am decis ca mai bine ar fi sa plecam la 1-2 km mai la vale si sa dormim in masina pana dimineata, masina pe care am decis sa o conduc eu deoarece eu mancasem destul de mult si dormisem 3 ore (ceea ce a facut ca eu sa fiu relativ treaz in comparatie cu proprietarul masinii), dar in prima curba, la aproximativ 300 de metri de cabana, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile, a starii destul de proaste a anvelopelor si a vizibilitatii reduse am derapat in momentul in care am franat si am lovit usor un parapet (neavand mai mult de 50-60 km/h). Mai pe scurt am preferat sa risc si sa plec de la cabana dupa ce consumasem alcool decat sa luam in continuare bataie (aceasta circumstanta sper sa ma ajute cel mai mult). Mai mentionez faptul ca am cooperat in totalitate cu organele de politie (chiar erau niste baieti foarte de treaba). Am auzit pe multi spunand ca ar fi indicat sa apelez la ajutorul unui aparator. Ar avea rost sa mai fac acest lucru in situatia mea, chiar m-ar putea ajuta, sau rezultatul ar fi acelasi? Si daca as face-o cam care ar fi onorariul total al unui avocat pe tot parcursul procesului (daca se va ajunge la unul)? Daca vede vreun avocat din Cluj mesajul meu si ma poate ajuta sa obtin o pedeapsa cat mai apropiata de cea minima il rog sa ma contacteze pe mesaj privat. In rest le multumesc anticipat tuturor care imi pot da raspunsuri la intrebarile mele.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
Stiggy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 18:08, 3 August 2010
La o asemenea alcoolemie urmeaza dosar penal, condamnare si anularea permisului de conducere
La 1,14 rezultat etilotest, in Buletinul de Toxicologie - alcoolemie- IML, ar trebui sa rezulte minim 2,00= coma alcoolica!
Nu, nu aveti circumstante atenuante!
Organele abilitate lucreaza legal, nu discret!( Si acei baieti- politisti - nu "erau de treaba", ei si- au facut datoria in mod politicos si conform legii, pentru care ii felicit! la ce va asteptati? sa luati "bastoane"?)
Pedeapsa prevazuta pentru fapta dv. este inchisoare de la 1 - 5 ani. Daca sunteti la prima abatere penala, puteti beneficia de suspendarea pedepsei.

Sfatul meu: apelati la un avocat specializat in infractiuni rutiere!
Va pot recomanda un astfel de avocat, daca ma contactati pe mesaj privat.
Sa stiti ca nu este absolut necesar ca valoarea in sange sa fie aproximativ dubla fata de cea din etilotest . Si sunt cazuri in care , rezultatul in sange este mult mai mic decat cel preconizat , chiar daca totusi este in sfera infractionala .
In cazul de fata este oricum evident ca vorbim de o infractiune .
Dar , practica dovedeste totusi unele "anomalii" , cel putin din punctul meu de vedere .
Am instrumentat cazuri in care , de la o alcoolemie de peste 2 la mie , a reiesit in urma recalcularii , o alcoolemie de 0,75 , respectiv 0,80 , rezultat furnizat de institutul medico-legal zonal din acelasi judet din care este userul ( aceste doua cazuri le cunosc in mod personal ) , ceea ce de altfel , constituie o contradictie fata de regula generala , astfel ca NUP-ul a fost asigurat .
Ideea este ca sa solicitati si o recalculare . S-ar putea sa va fie de folos , cel putin in dozarea pedepsei , care de altfel si in absenta antecedentelor penale , datorita unui comportament cooperant cu organele judiciare , a unor referinte sociale bune ( caracterizare de la locul de munca , scoala , primarie , etc ) , va pot aduce o pedeapsa ce ar putea fi coborata sub minimul prevazut de lege , cu suspendarea executarii pedepsei , iar in subsidiar , anularea permisului de conducere .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2.10 alcool in sange geo_host geo_host la alcoolemie de 2,10 in sange la ce sa ma astept? scap fara sa ajung dupa gratii ? nu am cazierul patat (vezi toată discuția)
Carnet suspendat de un an roby89 roby89 Acum 1 an am fost oprit de politie pt depasirea limitei de viteza in localitate (Cluj - 87 km/h), problema e ca am fost si un pic baut, avand o alcoolemie de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in interval de 2 ore și jumătate axprosimativ am ... Juanyto80 Juanyto80 Buna ziua. In interval de 2 ore și jumătate axprosimativ am consumat 2 pahare cu vin si 2 beri de 500 ml - 0,5 alc. Menționez ca am și mâncat cam la 12 ... (vezi toată discuția)