avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

cum pot afla daca tatal meu i a lasat partea lui de avere(prin testament) actualei lui sotii? pot merge la notar sa intreb?tatal meu este recasatorit si are o casa din prima casatorie(cea cu mama mea) iar actuala sotie face presiuni sa i lase mai mult decat e legal ,iar eu vreau sa ma asigur ca el nu ar face o greseala fata de mine lasandu i prin testament partea lui.multumesc
Nu cred ca notarul va va furniza astfel de informatii, nefiind deschisa succesiunea. In plus, daca tatal dvs. a intocmit vreun testament, ar putea fi unul olograf, adica scris, datat si semnat de el , insa nedepus la vreun notrar, situatie in care nu aveti cum sa aflati acum.
ce s-a intamplat cu prima sotie a tatalui dvs.?
prima sotie a decedat apoi el sa recasatorit
din cate am inteles are si actuala sotie o cota parte la mostenire (casa) dar in cazul decesului pana se vor stabili cotele parte eu (care am o cota mai mare)nu mai doresc sa locuiasca si actuala in aceasta casa(facuta cu prima sotie) in cazul cand aceasta refuza(desi are o garsoniera a ei)cu as putea o determina sa plece?ea trebuie sa ma dea in judecata pentru partea ei pe care eu nu o recunosc?stima
cel mai bine ar fi sa asteptati sa moara tata.......nu? si apoi, daca mai ramine ceva de la el, veti vedea ce si cum. Cu datul afara, eu zic ca va grabiti; ar trebui sa va ganditi ca tatal dvs. o accepta pe acea femeie si ca nu trebuia sa aiba consimtamintul copiilor ca acesta sa aiba niste clipe de fericire si dupa a doua tinerete. In orice caz, cel putin un an nu o veti putea da-o afara, dar veti cauta un avocat atunci cand veti avea nevoie, repet e prematur sa va "inflacarati" de pe acum.:hammer:
Puteti revendica pana una, alta, partea pe care o mosteniti de la mama dvs. adica de la prima sotie a tatalui ( daca au construit-o in timpul casatoriei). In acest caz, se imparte 1/2 din casa ( partea mamei decedate) in felul urmator: 3/4 copiii si 1/4 sotul supravietuitor.
Aceeasi imparteala se va face asupra restului de casa care apartine acum tatalui ( partea sa si partea care a mostenit-o de la prima sotie), adica aceasta a doua sotie va veni la mostenire, daca tatal dvs., respectiv sotul ei, va deceda inaintea ei.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Doinita Stingaciu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are mama la moștenirea tatălui meu vitreg, care are 5 copii? ar putea fi dată afară din casă? Lica.ro Lica.ro Dupa decesul tatalui meu am facut succesiunea si am ampartit in mod egal (mama+2 fii) un apartament modest. Mama sa recasatorit cu aceasta persoana care are 5 ... (vezi toată discuția)
Mostenire tata vitreg snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! Am si eu o problema si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra daca se poate: este vorba despre mostenirea unui apartament. Parintii mei au ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)