avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi are mama la moștenirea tatălui meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi are mama la moștenirea tatălui meu vitreg, care are 5 copii? Ar putea fi dată afară din casă?

Dupa decesul tatalui meu am facut succesiunea si am ampartit in mod egal (mama+2 fii) un apartament modest.
Mama sa recasatorit cu aceasta persoana care are 5 copii de la prima sotie care a decedat.
Au trecut 20 de ani copii au devenit majori . Daca (Doamne fereste) omul asta moare , ce drepturi poate avea mama (macar sa nu o dea afara in strada de copii lui, chiar de ia crescut de mititei)?
Precizez ca el cu ai lui copii au facut succesiune dupa moartea sotiei.
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:51, 24 Septembrie 2018
In cazul in care unul dintre soti decedeaza sotul supravietuitor are dreptil la 1/4 din masa succesorala sotului decedat.
In consecinta, si in cazul in care ar deceda mama dvs inaintea sotului acesta ar mosteni 1/4 din averea mamei dvs..
Multumesc.
Totusi nu am siguranta ca mama mea nu va fi data afara din casa. Precizez ca mama mea nu figureaza in actele apartamentului actualului sot. Acesta a facut un fel de testament care pentru mine nu are nici o valoare juridica putand fi atacat in instanta pentru ca la facut in secret fara consimtamantul copiilor lui care sunt mostenitori de drept dupa mama lor. Eu sant preocupat de acest lucru caci in acel testament am fost adaugat si eu (nefiind interesat de aceasta mostenire)
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Lica.ro, utilizator
Testamentul nu se face cu consimtamantul prezumtivilor mostenitori
Nu are importanta daca mama dvs nu este in actele casei iar dvs. aveti posibilitatea sa ii donati mamei partea dvs ulterior succesiunii daca nu sunteti interesat si vreti sa asigurati mamei siguranta ca va avea unde locui. Iar mama poate face un testament in favoarea copiilor sotului ptr a-i asigura astfel ca dupa decesul ei cota obtinuta din partea sotului va reveni in intregime copiilor sotului. Si va fi lasata sa locuiasca nestanjenita in casa. Daca renuntati la cota din testament aceasta se va imparti celorlalti mostenitori in mod egal fara a putea dispune ca ea a se indrepte catre mama dvs..
Multumesc frumos.
Sunteti foarte draguta ca ati raspuns la intrebarile mele.
Profit de ocazie si va mai intreb : Acest testament poate fi atacat in instanta de catre copii lui ?
Nu stiu cum asi putea sa va arat sau sa va trimit o fotografie cu acest testament sa aflu si parerea dumneavoastra caci am fost la notar (altul decat cel ce a legalizat testamentul) care a spus ca mama mea nu are nici o siguranta cu acest act dupa eventuala moarte a sotului.
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Lica.ro, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice act poate fi atacat in instanta, asta nu presupune ca se si castiga.

Alte discuții în legătură

Testament promocris promocris Buna ziua . Pe scurt povestea mea ar fi asa: In urma cu 10 luni tatal meu a decedat si a fost deschisa succesiunea la un notar .Fiind trei frati m-am ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Mostenire denis01 denis01 Ma confrunt cu o problema delicata ,mama mea doreste sa se casatoreasca cu un barbat divortat si sa-l urmeze in casa acestuia .Acest barbat are din prima ... (vezi toată discuția)