avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Firma prestatoare e radiata de un an!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Firma prestatoare e radiata de un an!

Buna ziua.

Locuiesc la ultimul nivel intr-un bloc cu 4 etaje din Timisoara, al carui acoperis a fost realizat de o firma in vara anului 2007.
Acesta firma SRL, a executat lucrarea de acoperis cu tigla in baza unui contract, incheiat cu Asoc. de Proprietari, (semnat de Presedintele As. ) lucrare de o calitate indoielnica, intrucat la 2 luni dupa terminare ne-a plouat in casa.
Atunci am somat firma prin executor judecatoresc sa remedieze viciile, si le-am am solicitat un certificat de garantie pt. lucrare, e drept ca a fost eliberat pe o perioada de 40 de ani.
Procesul verbal de Recepti e a lucrarii a fost semnat de 5 locatari solidari, ("cointeresati" la acea vreme) iar acum exista o mare problema:

1) - Executantul nu a facut niciun cos de aerisire prin acoperis, (totul e inchis ca intr-un balon) care sa evacueze mirosurile/sa asigure ventilatia in pod.

2) - Intre acoperisul din tigla si platforma, la baza acestuia, au lasat spatii goale, permitand astfel porumbeilor sa se adaposteasca in pod,.

3) - Ceea ce este mai grav e ca, de-a lungul timpului, acestia au depus o mizerie de nedescris, (plin de gainat) si din cauza caldurii, s-a dezvoltat un miros imposibil de suportat, afectand confortul proprietarilor de la etajul 4.

4) - Am sesizat in scris administratorul si presedintele blocului, insa nimeni nu ia nicio masura, au spus ca firma nu mai este si punct.

5) - Am verificat la Reg. Comertului pe site statutul acestei firme si am constatat ca figureaza radiata din aprilie 2009.

Intrebarea mea este urmatoarea:

Cui ma adresez pt. tragerea la raspundere in acest caz, pt. o lucrare executata necorespunzator daca Soc. antreprenoare nu mai exista?

In ce masura raspund solidar cei 5 locatari care au semnat P.V. de Receptie a lucrarii, acceptand un compromis ei nefiind de specialitate?

Conf. Lg.31/1990 a societatilor comerciale, pot fi trasi la raspundere asociatii ca persoane fizice dupa desfiintare sau lichidare SC?

Va multumesc mult, astept cu interes raspunsul Dv.
Cel mai recent răspuns: mam2008 , utilizator 21:45, 2 August 2010
legal nu mai puteti trage la raspundere o societate care a fost radiata.nici asociatiei nu ii puteti imputa ceva deoarece firma prestatoare a eliberat certidicat de garantie a lucrarii.
Respectuos va rog sa vedeti lucrurile d.p.d.v. juridic mai in profunzime, anume:

Ce valoare mai are acest document "cerificat de garantie = 40 ani", daca maine acoperisul cedeaza si produce paguba totala sau partiala?

Nu-mi imaginez ca azi fac o casa de la A la Z cu un antreprenor, cu documente, iar peste 3 ani peretii crapa, se fisureaza iar structura de rezistenta a acoperisului cedeaza la primul vant mai intens!

Certificatul de garantie cui mai foloseste?

Totusi, cineva se face raspunzator de realizarea neconforma cu standardele in constructii!
Practic, nu este onest, ca proprietar sa investesti intr-o lucrare si dupa 2 ani sa te trezesti in situatia de a nu avea cui cere socoteala!

O alta parte nevazuta a lucrurilor este aceea ca, nu de la inceput poti cunoaste viiciile si comportamentul in timp a unei lucrari, si atunci ce am de facut cand ele sunt descoperite, catre cine ma indrept cu plangere?

Va rog mult, insist chiar, sa emiteti pareri pertinente, (temei legal) cred ca exista proceduri in practica judiciara, nu se poate sa ramai pagubit!

De aceea va cer ajutorul.

Multumesc mult.
Normal ar fi trebuit să aveți un deviz al lucrarii.Astfel ați fi vazut toate etapele
de execuție și ce vor executa(.Poate exista și nu știți.)
Chiar dacă firma a fost radiata,persoanele din care era formată mai exista.Au avut un sediu,social sau punct de lucru.Faceți reclamație la Poliție.
Multumesc pt. sfat, insa eu doresc solutii concrete, rapide si care au la baza un temei legal, menite sa-si produca efectul cat mai curand posibil, nu sa ma plimb pe drumuri.

Poate nu stiti dar, la volumul dosarelor in lucru termene prevazute spre solutionare si competentele pe care le are Politia, n-am nicio sansa sa rezolv ceva.

Doresc referinte de la o persoana competenta; avocat, nu pareri personale ale tertelor persoane!
Daca aveti rabdare poate o sa apara si raspunsuri din experienta altora.
Dar din ceea ce spuneti dv in poveste si cele 5 puncte de mai sus, sunt ceva nelamuriri pe care poate le lamurim acum:
- Ati spus ca dupa 2 luni de la efectuarea lucrarii (in anul 2007) ati sesizat ca va ploua in casa. Firma va dat garantie dar a remediat sau nu, atunci, defectiunile?
- Din anul 2007 pana acum nu ati mai precizat daca se mai infiltreaza apa sau nu.

Daca nu se mai infiltreaza apa inseamna ca lucrarea este bine executata.
Faptul ca nu sunt prevazute aerisiri, poate asa a fot prevazut atunci in devizul de lucrari si in contract. Acestea nu sunt defecte ascunse care sa fie depistate in timp.
Ca in pod sunt porumbei, gainat ... nu cred ca tine de calitatea lucrarii.
Cineva va intreba mai sus de existenta unui deviz de lucrari, poate si un contract, o situatie de lucrari.. Sunt documente importante pentru ca din acestea se poate vedea daca prestatorul a respectat contractul si-a efectuat lucrarea conform devizului, incheindu-se totul cu receptia.

Alte discuții în legătură

Cine plătește reparațiile acoperisului? Crina Ramona Crina Ramona Bună ziua vă rog dacă puteți să mă lămuriți cu o situație din blocul nostru. Blocul are acoperișul din pod învelit cu tigla, podul a fost vandut ... (vezi toată discuția)
Izolatie terasa bloc oret20 oret20 Buna ziua, Am si eu o intrebare, daca stie cineva...care este termenul de garantie pentru o lucrare de reparatie a unuei terase de bloc. respectiv care este ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatie acoperis de tigla geo28 geo28 Buna ziua,am niste nelamuriri legate de reparatia unui acoperis de tigla si de felul cum trebuie sa fie impartita pe apartamente contributia pentru acoperis, ... (vezi toată discuția)