pentru ocuparea unei functii de conducere intr-o institutie publica de exemplu
Nedumerirea dvs. este fireasca, in special daca nu ati urmat aceasta forma de invatamant.Exista avantaje, chiar daca nu imediate sau nu unele palpabile. De exemplu, ai sansa sa aprofundezi ceea ce ai invatat in facultate.Cert cunostintele tale vor fi mult imbogatite. Apoi, poti afirma ca ai deja o pregatirte academica( suna frumos..nu?) .Absolvind mnasterul intr-adevar, poti urca pe urmatoarea treapta. Daca ai vreo oportunitate si ai si pregatire pedagogica poti accede spre o slujba si in invatamant .Parerea mea este ca merita.
Un master in Romania, in domeniul juridic, mi se pare complet inutil. Nu aprofundezi nimic asa cum o faci in practica, ba tot de profesorii din facultate dai, cu acelasi stil insipid de multe ori, cu aceleasi biblioteci in care nu gasesti carti pe subiecte de nisa, etc etc etc. Un an in plus de facultate, nimic mai mult. In strainatate situatia sta altfel pentru ca si abordarea e diferita, inclusiv in facultate si mai ales la master. La noi insa... nu merita, dar asta e doar parerea mea.
Adevarat, tot practica ramane baza . Insa sunt mastere si mastere, unele au durata de 2 ani si nu doar un an. Se pot studia materii care nu s-au studiat in facultate , se bazeaza pe foarte mult studiu individual, se intocmesc lucrari . Eu raman la ideea utilitatii, fie si din acest punct de vedere, al cunoasterii , chiar daca la nivel teoretic, a multor aspecte ce nu s-au studiat in anii de facultate.
In privinta cartilor , a bibliografiei de studiu, sunt carti pe care cu greu le gasim in biblioteci, mai ales in orasele mai mici .Noroc cu librariile virtuale...
În ceea ce priveşte importanţa practicii în faţa teoriei, este foarte adevărat. Dar să se ajungă la discuţii gen "care este utilitatea masterului" şi să dai din mână a lehamite când auzi că cineva face master...
Cu masterul ai ocazia să aprofundezi un anumit domeniu sau materie din timpul facultăţii, ceea ce îţi place sau pe ceea ce doreşti să îţi formezi cariera. Discuţiile, chiar cu aceeaşi profesori din facultate se poartă la un cu totul alt nivel, sunt mult mai studiate, în amănunt, mai specifice. Grupul de studenţi este restrâns, fiecare se poate exprima mai uşor şi deschis, se comunică mai bine cu profesorul, care este la acest nivel mult mai deschis, şi nici nu se mai pune problema cărţilor din biblioteca, când biblioteca profesorului este deschisă şi liberă oricărui masterand.
Dacă o vreţi mai uşor, fie: da, poate cine are un master şi deci cunoştinţe mai vaste, chiar şi cu un an în plus, dar mai specializate, faţă de un simplu absolvent va avea întâietate. Explicaţia e simplă! Dacă unul a fost în stare şi motivat să facă un master, altul de ce nu poate?
Cu atât mai mult în drept! Ai şansa ca viitor avocat să te specializezi mai mult pe civil, pe penal sau comercial şi insolvenţă, sau orice alte domenii propuse de facultate.