avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... La ce foloseste un Master in Romania?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

La ce foloseste un Master in Romania?

Buna ziua! De cativa ani am o nedumerire... Tot nu inteleg la ce folosesc studiile postuniversitare-Master intr-un anumit domeniu in Romania. Cu facultatea mai inteleg ai o licenta poti sa profesezi intr-un domeniu, ai cat de cat un avantaj dar cu Masterul in afara de cunostinte in plus nu am auzit sa aduca ceva in plus....!?

Ba mai mult am auzit ca se poate sa termini o facultate sa zicem ASE si poti sa faci Master la Drept.. ca si cum ar fi aceeasi mancare de peste...:D si precis mai sunt cazuri asemanatoare...

Macar echivalarea cu niste ani de experienta intr-un domeniu sau un avantaj salarial daca ar exista... eu unul nu am auzit..

In afara cine are Master e super... e la un pas de a fi doctor in domeniu si este tratat asisderea dar in Romania binenteles.... Master se pare a inseamna o alta inutila risipa de bani!!
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Iulian81, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters67724 , utilizator 22:00, 7 August 2010
pentru ocuparea unei functii de conducere intr-o institutie publica de exemplu
Nedumerirea dvs. este fireasca, in special daca nu ati urmat aceasta forma de invatamant.Exista avantaje, chiar daca nu imediate sau nu unele palpabile. De exemplu, ai sansa sa aprofundezi ceea ce ai invatat in facultate.Cert cunostintele tale vor fi mult imbogatite. Apoi, poti afirma ca ai deja o pregatirte academica( suna frumos..nu?) .Absolvind mnasterul intr-adevar, poti urca pe urmatoarea treapta. Daca ai vreo oportunitate si ai si pregatire pedagogica poti accede spre o slujba si in invatamant .Parerea mea este ca merita.
Un master in Romania, in domeniul juridic, mi se pare complet inutil. Nu aprofundezi nimic asa cum o faci in practica, ba tot de profesorii din facultate dai, cu acelasi stil insipid de multe ori, cu aceleasi biblioteci in care nu gasesti carti pe subiecte de nisa, etc etc etc. Un an in plus de facultate, nimic mai mult. In strainatate situatia sta altfel pentru ca si abordarea e diferita, inclusiv in facultate si mai ales la master. La noi insa... nu merita, dar asta e doar parerea mea.
Adevarat, tot practica ramane baza . Insa sunt mastere si mastere, unele au durata de 2 ani si nu doar un an. Se pot studia materii care nu s-au studiat in facultate , se bazeaza pe foarte mult studiu individual, se intocmesc lucrari . Eu raman la ideea utilitatii, fie si din acest punct de vedere, al cunoasterii , chiar daca la nivel teoretic, a multor aspecte ce nu s-au studiat in anii de facultate.
In privinta cartilor , a bibliografiei de studiu, sunt carti pe care cu greu le gasim in biblioteci, mai ales in orasele mai mici .Noroc cu librariile virtuale...
În ceea ce priveşte importanţa practicii în faţa teoriei, este foarte adevărat. Dar să se ajungă la discuţii gen "care este utilitatea masterului" şi să dai din mână a lehamite când auzi că cineva face master...
Cu masterul ai ocazia să aprofundezi un anumit domeniu sau materie din timpul facultăţii, ceea ce îţi place sau pe ceea ce doreşti să îţi formezi cariera. Discuţiile, chiar cu aceeaşi profesori din facultate se poartă la un cu totul alt nivel, sunt mult mai studiate, în amănunt, mai specifice. Grupul de studenţi este restrâns, fiecare se poate exprima mai uşor şi deschis, se comunică mai bine cu profesorul, care este la acest nivel mult mai deschis, şi nici nu se mai pune problema cărţilor din biblioteca, când biblioteca profesorului este deschisă şi liberă oricărui masterand.
Dacă o vreţi mai uşor, fie: da, poate cine are un master şi deci cunoştinţe mai vaste, chiar şi cu un an în plus, dar mai specializate, faţă de un simplu absolvent va avea întâietate. Explicaţia e simplă! Dacă unul a fost în stare şi motivat să facă un master, altul de ce nu poate?
Cu atât mai mult în drept! Ai şansa ca viitor avocat să te specializezi mai mult pe civil, pe penal sau comercial şi insolvenţă, sau orice alte domenii propuse de facultate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Job in domeniul juridic catalyna_pavel catalyna_pavel Cum pot obtine un job in cadrul unui cabinet/societati de avocatura? Mentionez ca sunt studenta la Drept, anul 2 (a doua facultate) si imi doresc foarte mult ... (vezi toată discuția)
Traducerea cãrþilor de cãtre studenþi - pot sã dau în judecatã profesorul care îmi impune activitãþi ce nu sunt cuprinse în atribuþiile studentului? Savater Savater BUNA ZIUA, AM O DILEMA MARE! STUSIEZ LA O FACULTATE TEHNICA DIN IASI, MASTERAND IN ANUL 2, PROFESORUL DE LA O ANUME DISCIPLINA MI-A IMPUS CA PENTRU A PROMOVA ... (vezi toată discuția)
Ce presupune masterul in cariera judiciara? sbdcl sbdcl ce presupune masterul in cariera judiciara mai exact?mersi (vezi toată discuția)