avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine este tatal copilului din punct de vedere legal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine este tatal copilului din punct de vedere legal?

Buna ziua!Am si eu catre d-voastra o intrebare.In august 2008 m-am casatorit,iar in martie 2009 m-am despartit de sot,divortul punandu-l abia in februarie 2010.Intre timp mi-am facut o noua relatie si din octombrie 2009 am ramas insarcinata cu actualul prieten,nascand in iulie 2010.Divortul,cu avocat care m-a reprezentat,paratul neprezentandu-se niciodata,deoarece locuieste in Spania,s-a terminat,dar hotararea definitiva si irevocabila o pot ridica pe data de 18 aug 2010.In spital m-am inregistrat cu certificatul de nastere,pe numele de fata,deoarece buletinul inca il am pe numele fostului sot.Cand am fost la primaria Bumbesti -Jiu pt a vorbi de certificatul fetitei,mi s-a spus ca si dupa ridicarea hotararii definitive nu pot trece ca tata al fetitei pe actualul prieten,deoarece am ramas insarcinata cand nu eram inca divortata,si ca la rubrica tata se va trece numele fostului sot(cum poti trece ca tata o persona care nu e el tata si care nici nu se afla in tara si nici nu ar recunoaste vreodata fetita??).Mi s-a spus ca actualul prieten,tatal fetitei,dupa ce se face certificatul fetitei,unde la rubrica TATA se va trece fostul sot,abia apoi actualul poata sa deschida o actiune in tribunal ca el recunoaste fata si ca e de acord sa ii poarte numele si dupa se poate schimba certificatul fetitei cu un altul unde ca tata va fi actualul prieten al meu si tatal adevarat al fetitei.Sper ca ati inteles catusi de putin ceea ce am vrut sa va spun si av rog din suflet spuneti-mi ce pot face ,deoarece am nascut pe 6 iulie si inca nu am declarat fetita ,pt a nu trece ca tata pe fostul sot.Va multumesc anticipat!
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe pe sotul mamei- art.45 c.fam.
Copilul nascut dupa desfacerea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua castorie.
Copilul dvs. este nascut in iulie 2010 deci in timpul casatoriei, pentru ca la momentul nasterii hotararea de divort nu era definitiva si irevocabila, prin urmare pe certificatul de nastere al acestuia va figura sotul dvs.
Dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort si eliberarea certificatului de nastere in varianta aratata va fi necesara introducerea unei actiuni de tagaduire paternitate chemandu-l in judecata pe fostul sot, iar in urma ramanerii definitive si irevocabile a acestei hotarari vi se va elibera un certificat in care nu va mai figura fostul sot, mai exact fara tata.
Ulterior, aveti posbilitatea fie sa-l chemati in judecata pe prietenul dvs. pentru stabilire paternitate, fie ca acesta sa recunoasca copilul pe calea unei declaratii notariale si abia atunci situatia va fi reglementata., adica copilul dvs. va avea un nou certificat in care va figura tatal biologic al minorului.
Consultati avocat .:sorry:
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
prietenul dvs oricand o poate recunoaste, chiar si printr-o declaratie notariala. totusi evitati cumva sa treceti la rubrica tata, pe fostul sot.
v-au sfatuit f corect cei de la primarie.
Eu cred ca trebuia sa urmati calea legala.
Efectele care se produc cand nu se respecta legea sunt greu de analizat...
Copilul nascut in timpul casatoriei se prezuma a fi al sotului mamei.
Prezumtia , insa , nu este una irefragrabila , putand fi cobatuta prin orice proba contrara ( asadar , realitatea poate fi relevata intr-o asemenea cauza concreta de martori , inscrisuri, interogatoriu, expertiza medico-legala).
Actiunea de tagada de paternitate poate fi exercitata de catre dumneavoastra, respectand termenul de prescriptie de trei ani , care curge de la data nasterii copilului.

Tatal biologic poate interveni in proces, in interes propriu, recunoscand astfel ca acest copil este al lui .( nu are calitate procesuala activa, pentru a exercita o actiune in vederea tagaduirii paternitatii, iar actiunea va fi respinsa ca inadmisibila ).
Odata ca finalizarea acestui proces, va fi stabilita filiatia fata de tata, vor fi rectificate mentiunile necorespunzatoare adevarului, din certificatul de nastere.

Copilul , de asemenea , are dreptul la pensie de intretinere . ( aceasta este datorata sub forma unei prestatii banesti daca fostul concubin nu locuieste cu dumneavoastra si nu va ofera sprijin in acest sens ).

Succes.

Ultima modificare: Marți, 3 August 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)
Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)