avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine este tatal copilului din punct de vedere legal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine este tatal copilului din punct de vedere legal?

Buna ziua!Am si eu catre d-voastra o intrebare.In august 2008 m-am casatorit,iar in martie 2009 m-am despartit de sot,divortul punandu-l abia in februarie 2010.Intre timp mi-am facut o noua relatie si din octombrie 2009 am ramas insarcinata cu actualul prieten,nascand in iulie 2010.Divortul,cu avocat care m-a reprezentat,paratul neprezentandu-se niciodata,deoarece locuieste in Spania,s-a terminat,dar hotararea definitiva si irevocabila o pot ridica pe data de 18 aug 2010.In spital m-am inregistrat cu certificatul de nastere,pe numele de fata,deoarece buletinul inca il am pe numele fostului sot.Cand am fost la primaria Bumbesti -Jiu pt a vorbi de certificatul fetitei,mi s-a spus ca si dupa ridicarea hotararii definitive nu pot trece ca tata al fetitei pe actualul prieten,deoarece am ramas insarcinata cand nu eram inca divortata,si ca la rubrica tata se va trece numele fostului sot(cum poti trece ca tata o persona care nu e el tata si care nici nu se afla in tara si nici nu ar recunoaste vreodata fetita??).Mi s-a spus ca actualul prieten,tatal fetitei,dupa ce se face certificatul fetitei,unde la rubrica TATA se va trece fostul sot,abia apoi actualul poata sa deschida o actiune in tribunal ca el recunoaste fata si ca e de acord sa ii poarte numele si dupa se poate schimba certificatul fetitei cu un altul unde ca tata va fi actualul prieten al meu si tatal adevarat al fetitei.Sper ca ati inteles catusi de putin ceea ce am vrut sa va spun si av rog din suflet spuneti-mi ce pot face ,deoarece am nascut pe 6 iulie si inca nu am declarat fetita ,pt a nu trece ca tata pe fostul sot.Va multumesc anticipat!
radu cunnect a scris:

Din acelasi motiv simplu ca pe timpuri s-a gandit strict aberant ?


Aberant!?
Codul nostru civil este din 1800-toamna (de pe vremea lui Cuza) si Codul Familiei a fost gandit prin 1950 (intrat in vigoare in 54).
Teste ADN pe scara larga de cand se fac??

E foarte usor de gandit cu ...mintea ce de pe urma.
Dar, pentru vremea aceea, singurul mod de gandire sanatoasa era ...tip strabunica-mea: ”Ce se naste in gradina ta, e al tau”...vorba care, transpusa in Codul Familiei suna asa ”copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei”. Daca Gheo o lua de nevasta pe Măria cu burta la gura ...poate ca stia el de ce... Asta nu-i permitea oricui trecea pe drum sa conteste ce se gasea in curtea lui Gheo...

Simplu si ...sanatos. Pentru ca omul (chiar si cel din zilele noastre) gandea foarte ...fixist. Nimeni nu statea sa numere amantii doamnei X. Ei vadeau numai fixul: casatoria. Dar daca doi prieteni veneau in vizita la o femeie singura ...era cu siguranta o depravata.

O vreme, pentru ceea ce s-a nascut in gradina lui Gheo, numai Gheo avea calitatea sa puna in discutie (numai sotul mamei putea sa tagaduiasca paternitatea). Mai tarziu, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale, s-a recunoscut si mamei si copilului dreptul de a tagadui paternitatea. Nici in momentul de fata o alta persoana (fie el si ala care se crede tata biologic) nu are posibilitatea de tagadui paternitatea copilului DIN CASATORIE.

Fara admiterea unei actiuni de tagada de paternitate, prin care copilul DIN CASATORIE sa devina copil DIN AFARA CASATORIEI (care sa poata fi, apoi, recunoscut de cine crede ca-i al lui), degeaba ar recunoaste tatal adevarat ca el si nu sotul mamei e tatal copilului. Pentru ca aceasta recunoastere nu produce efecte pana la ramanerea definitiva a hotararii de tagada de paternitate.(numai copiii din afara casatoriei pot fi recunoscuti, copii din casatorie au un tata ...stabilit de lege).

Daca recunoasterea facuta de un alt barbat a unui copil din casatorie ar produce efecte, am fi in situatia in care un copil ar avea ... DOI TATI. Unul care rezulta din aplicarea textului legal, conform caruia copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei, si unul care ar rezulta din recunoastere. :stunned:

Asta e ...poate ca nici mie nu-mi place acum textul legii, dar nu ma pot face ca nu-l vad pe motiv ca ...pare aberant (de fapt, nu e deloc). Aberant sau nu, se aplica ...indiferent de ceea ce gandim noi. Ce n-as da sa pot ignora niste impozite pe motiv ca sunt ...aberante. Pot?

Cum se poate tagadui paternitatea? Cum se poate arata ca e cu ”neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului”? (chiar dvs. citati mai sus acest text de lege). Bărfind pe la colturi?? Nu. In instanta, prin promovarea unei actiuni de tagada de paternitate in cadrul careia se fac expertize (teste de paternitate).

In rest, @roxyy 80, cititi cu atentie cele scrise colega @simonette12 (Marta Simona Petre) si Ioana Stoica. N-am ce sa mai adug. Poate doar sa sintetizez:

Pas 1 - actiune in tagada de paternitate.
Pas 2 - recunoasterea copilului de catre tatal lui adevarat (la primul notar care-i iese in drum) sau, daca nu intelege sa faca acesta recunoastere, promovarea unei actiuni in stabilire de paternitate. (termenul in acest caz curge de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de admitere a actiunii de tagada de paternitate).
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)
Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)