avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine este tatal copilului din punct de vedere legal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine este tatal copilului din punct de vedere legal?

Buna ziua!Am si eu catre d-voastra o intrebare.In august 2008 m-am casatorit,iar in martie 2009 m-am despartit de sot,divortul punandu-l abia in februarie 2010.Intre timp mi-am facut o noua relatie si din octombrie 2009 am ramas insarcinata cu actualul prieten,nascand in iulie 2010.Divortul,cu avocat care m-a reprezentat,paratul neprezentandu-se niciodata,deoarece locuieste in Spania,s-a terminat,dar hotararea definitiva si irevocabila o pot ridica pe data de 18 aug 2010.In spital m-am inregistrat cu certificatul de nastere,pe numele de fata,deoarece buletinul inca il am pe numele fostului sot.Cand am fost la primaria Bumbesti -Jiu pt a vorbi de certificatul fetitei,mi s-a spus ca si dupa ridicarea hotararii definitive nu pot trece ca tata al fetitei pe actualul prieten,deoarece am ramas insarcinata cand nu eram inca divortata,si ca la rubrica tata se va trece numele fostului sot(cum poti trece ca tata o persona care nu e el tata si care nici nu se afla in tara si nici nu ar recunoaste vreodata fetita??).Mi s-a spus ca actualul prieten,tatal fetitei,dupa ce se face certificatul fetitei,unde la rubrica TATA se va trece fostul sot,abia apoi actualul poata sa deschida o actiune in tribunal ca el recunoaste fata si ca e de acord sa ii poarte numele si dupa se poate schimba certificatul fetitei cu un altul unde ca tata va fi actualul prieten al meu si tatal adevarat al fetitei.Sper ca ati inteles catusi de putin ceea ce am vrut sa va spun si av rog din suflet spuneti-mi ce pot face ,deoarece am nascut pe 6 iulie si inca nu am declarat fetita ,pt a nu trece ca tata pe fostul sot.Va multumesc anticipat!
buna ziua
mai pe intelesul dvs si asa cum vau si sfatuit colegii mei mergeti si intentati actiune de tagaduire a paternitat si recunoastere totodata de catre tatal bilogic al copilului si astfel rezolvati problema ...
cale lunga asa ca succes
av daniela
Stoica Ioana a scris:


Tatal biologic poate interveni in proces, in interes propriu, recunoscand astfel ca acest copil este al lui .( nu are calitate procesuala activa, pentru a exercita o actiune in vederea tagaduirii paternitatii, iar actiunea va fi respinsa ca inadmisibila ).




Nu cred ca este functionala aceasta ipoteza juridica.
Mai degraba, asa cum se procedeaza in practica, se va deschide ulterior procesul de recunoastere, dupa cel de tagada paternitatii.
Dupa tagada si obtinerea hotararii se poate face si la starea civila recunoasterea copilului.
@avocat lascoschi

[ link extern ]

La 06.11.2009 a fost depusa o cerere de interventie în interes propriu de catre M.I. cerere pusa în discutie si admisa în
principiu cu consecinta conceptarii în cauza a acestei persoane în calitate de intervenient.
Prin cererea respectiva s-a solicitat în contradictoriu cu reclamantul si pârâta sa se stabileasca paternitatea minorului
R.N.M. fata de intervenient, paternitate tagaduita prin actiunea principala de reclamant si totodata sa se încuviinteze ca
minorul sa poarte pe viitor numele intervenientului.
În motivarea cererii se arata ca reclamantul a fost obligat la plata unei pensii de întretinere în favoarea minorului R.N.M.( voi mai expune alte spete care puncteaza aceeasi modalitate de participare voluntara a unui tert interesat )

Ultima modificare: Marți, 3 August 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ioana, cererea ar putea fi respinsa ca inadmisibila, dar, sunt de acord ca se castiga timp asa.
De aceea imi pare riscant...

Interesanta discutie :)

Presupunem, ca paratul, fostul sot, tatal din certificatul de nastere al minorului, nu se prezinta in proces (din diverse motive...) iar intervenientul solicita proba cu expertiza serologica/ADN, iar in urma acestei expertize, reiese in proportie de 90% faptul ca intervenientul este tatal minorului...intalnim si o situatie inedita deoarece pe de-o parte cererea "tertului" este atat in interesul reclamantei, cat si in interes propriu.

Instanta ce ar trebui sa faca? Sa respinga cererea intervenientului ca inadmisibila? Eu nu cred acest lucru.

Practica judiciara in materie dovedeste ca este admisibila o astfel de cerere.Putem discuta poate, despre o practica neunitara...

Justitia este unul din instrumentele prin care statul asigura respectarea drepturilor copilului.Astfel, instanta judecatoreasca este responsabila pentru instituirea tutelei si pentru stabilirea drepturilor copilului ai caror parinti sunt contestati/necunoscuti, stabilind totodata masuri speciale, daca este cazul, in deplina concordanta cu "interesul superior al minorului"...a se vedea si disp. art.45 C.proc. civ. si/sau ale legii nr.272/2004.

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)
Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)