Buna ziua,
In urma cu 2,5 ani mama mea a semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament nou, act incheiat intre persoana fizica (mama mea) si o persoana juridica (care se ocupa vanzarea apartamentelor din complexul residential construit de ei) la notar. A platit un avans si rate lunare pana in urma cu ~6 luni.
A depus o
cerere de reziliere a contractului, pe motiv de imposibilitate de plata, la care Promitentul Vanzator a spus ca nu este de acord cu incetarea contractului si ca este obligata sa continue acest antecontract si sa semneze contractul de vanzare-cumparare.
Mentionez ca mama mea are o pensie ~1000 lei, are si un imprumut cu rata lunara de 900 lei. Este casatorita, tatal meu avand o pensie mai mare, dar nu substantial mai mare.
In clauzele contractuale sunt 3 optiuni la punctul INCETAREA ANTECONTRACTULUI:
"a) Promitentul Vanzator are dreptul sa ceara semnarea Contractului final, executarea obligatiilor sau garantiilor acordate in termenul acordat de Promitentul Vanzator pentru acesta si/sau plata de despagubiri pt. prejudiciile cauzate si/sau plata de despagubiri pentru prejudiciilor cauzate si/sau sa exercite orice alte remedii acordate de antecontract si/sau de dispozitiile legale.; sau
b) Promitentul Vanzator poate declara reziliat de drept fara alte formalitati sau interventie in instanta si sa retina 30% din sumele platite pana la acea data de Promitentul cumparator ca despagubire/prejudicii, situatie in care suma va fi returnata dupa ce apartamentul a fost vandut de catre P. vanzator unui tert in termen de 15-40 zile ,sau
c) Promitentul Vanzator poate solicita instantei judecatoresti pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, situatie in care promitentul cumparator va datora promitentului vanzator despagubiri de 3% din pret.+ cheltuilile de judecata."
Nu exista nici o clauza prin care promitentul cumparator sa poata renunta la acest antecontract de v-c chiar si cu vreo penalizare.
Intrebari:
1. Considerand ca mama mea va fi data in judecata de Promitentul Vanzator, pentru semnarea Contractului final; ce ar putea obtine in cazul in care ar castiga procesul?
Poprire pe pensie? Este posibil intr-un asemenea caz in care deja da mare parte pentru un alt imprumut? Prin hotarare judecatoreasca poate fi fortata sa vanda alte bunuri, cum ar fi bunuri din casa, un teren sau casa in care locuieste?
2. Pare rezonabil ca o firma sa-si doreasca sa incheie un act de vanzare cumparare in acest caz?
Multumesc