Am fost angajat la o firma 10 ani am facut gresala vietii mele am sustras bani din incasari acum 2 ani am anuntiat directorul de vinzari iar el nu a dorit sa anuti patronatul iar in februarie nu am mai putut si m-am autodenutiat ,am fost dat afara din firma dar nici acum nu mi sa desfacut inca contractul de munca . Eu ne avind nici un bun material am cerut sa fiu tinut la firma in orice domeniu si sa se retina in fiecare luna jumatate din salar dar am fost refuzat, am gasit alte locuri de munca dar nu m-am putut angaja deoarece nu mi sa desfacut cm de la firma unde am lucrat si inca ar trebui sa figurez ca angajat .directorul nu este complice cu mine la delapidare? pot actiona in judecata firma ca mi sa ingradit dreptul la munca? sint chemat la firma ca sa fiu anuntiat ca, firma a hotarit dupa 6 luni sa depuna plingere la politie pentru delapidare, dar nu inteleg de ce nu a facut-o acum 6 luni. Cum poate recupera firma paguba daca eu voi fii condamnat la inchisoare cu executare intre 10-20 ani ?
Directorul nu este complice la delapidare - complicitatea presupunea acte concomitente savasrsirii faptei.
Dvs doar ati anuntat directorul dupa savarsirea faptei.
Art. 26 din Codul penal defineste complicele ca fiind persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.
Dvs sunteti singurul participant la savarsirea infractiunii , astfel rezultand din relatarea de mai sus .
Ca sa fie vorba despre incadrarea al 2 a art 215^1 CP ( delapidarea ), pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 ani , infractiunea savarsita trebuie sa fi produs consecinte deosebit de grave . Asa ca stati linistit , indiferent ca veti fi condamnat la o pedeapsa a inchisorii cu executare , firma isi poate recupera prejudiciul . Ideal ar fi sa il restituiti dvs inainte .
Insa , dupa condamnare , puteti fi executat silit , daca aveti bunuri care pot fi urmarite .
Nu are relevanta ca nu au depus atunci plangerea . O pot face , pana s-ar prescrie raspunderea penala ptr aceasta fapta .
Ca sa puteti sa va angajati in alta parte trebuie sa incetati raporturile cu vechiul loc de munca. Dvs. puteti sa va dati demisia si firma va trebui sa ia masuri. Este totusi ceva in neregula ca firma respectiva inca nu a luat masuri de incetare a raporturilor de munca cu dvs. cum era normal sa se intample, desi nu va mai duceti la serviciu, pentru ca plateste pentru dvs. diferite obligatii pentru stat si nu cred sa-i convina acest lucru. Probabil este ceva ce nu ne-ati spus. Interesati-va la ITM (unde puteti sa solicitati cartea de munca) si vedeti in ce situatie sunteti - figurati ca angajat sau vi s-a desfacut contractul de munca ? Apoi actionati in consecinta.
Cu privire la recuperarea prejudiciului trebuie mai intai sa se pronunte o instanta de judecata (daca sunteti vinovat de producerea prejudiciului, ce valoare are prejudiciul etc.) apoi se vor lua masuri pentru recuperarea lui.
Judecat
aledical
Am savirsit o delapidare in 2008 am anuntiat directorul firmei dar el ma ajutat sa nu se afle pina in februarie 2010 cind am hotarit sa ma autodenuti . Am dat ... (vezi toată discuția)