avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune _ partaj _ iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune _ partaj _ iesire din indiviziune

Buna seara !

Intai am sa va expun situatia de fata si la sfarsit o sa va adresez intrebarile.

Tatal meu a decedat de curand (40 de zile). Suntem 3 frati si am facut succesiunea dupa tata.

Masa succesorala consta in:
- 1 apartament, impreuna cu mama
- o cota parte din mostenirea dupa mama sa (bunica mea).

Problema apare la ceea ce a mostenit tatal meu de la parintii lui.

Tatal meu au fost 5 copii la parinti. Acum mai sunt doar 3 in viata (una din matuse a decedat demult si tata acum). Pe certificatul de mostenitor al lor (realizat in anul 1991), al celor 5 frati, casa parinteasa , terenul arabil, faneata, este impartita in mod egal in 5. Deci fiecare are cate 1/5 din fiecare bun. Ulterior , la cativa ani, cei 5 frati au fost la primarie si au dat semnaturi/declaratii, pentru o imparteala in favoare tatalui meu, adica: lu tata ii ramanea casa si grajdiul in intregime (si nu 1/5 ! ), pamanturile nu se mai imparteau la 5 ci doar la 4 (pt ca un alt frate de-al tatalui meu a primit pamant in momentul casatoriei, altul decat cel din curtea casei parintesti), cu alte cuvinte, era totul in favoarea tatalui meu !

In momentul in care noi am deschis succesiunea dupa tata, ni s-a cerut de la primaria satului unde tata avea casa, certificat fiscal, unde scrie ca tata are casa in intergime si ca are pamant mai mult; dar notarul nu ne-a spus ca aceasta intelegere la primarie facuta intre cei 5 frati nu are valoare juridica !!

Cu alte cuvinte, ne-am trezit acum, ca notarul a facut certificatul de mostenitor al nostru (al meu, al fratelui si al surorii mele), dar in care noi figuram ca detinem 1/5 din casa de la tara a lui tata (conform certificatului de mostenitor al tatalui ca urmare a mortii mamei lui) si nu toata casa ! Ca avem doar 1/5 din pamanturi si nu mai multe, asa cum reiese din certificatul fiscal eliberat de primarie (ca urmare a intelegerii celor 5 frati ).

Noi, cei 3 copii ai tatalui meu, am imputernicit-o pe mama sa semneze pt noi certificatul de mostenitor. Ea nu a fost atenta la ce a semnat...

Noi, nu suntem de acord cu acest certificat de mostenitor ! Nu suntem de acord cu cei 1/5.... pt ca stim ca ni se cuvine mai mult ca urmare a intelegerii facuta intre tata si fratii lui , intelegere pe care si la ora actuala fratii lui tata o respecta, doar ca aceasta intelegere nu este legalizata in nici un fel !

intrebari :
1. ce solutie putem aplica pt ca sa rezolvam cu casa de la tara ? putem aduce fratii lui tata la notar sa declare/semneze inca odata ca sunt de acord cu intelegerea in favoarea lui tata ? partaj - iesire din indiviziune

sau

2. pe cale judecatoreasca.... aducandui ca martori pe fratii lui tata, cum ca sunt de acord cu imparteala facuta de ei...

3. putem anula certificatul de mostenitor pe care mama la semnat cand l-a ridicat, dar cu care noi nu suntem de acord, pt ca nu ne convine cei 1/5 ? sau poate nu trebuie anulat acest certificat...


Va multumesc din suflet !!
Cel mai recent răspuns: cristina 2008 , utilizator 00:09, 5 August 2010
Aveti la dispozitie trei ani sa solicitati anularea certificastului de mostenitor in instanta, unde fratii tatlui dv. pot face declaratiile de care ati facut vorbire si intreaga casa si terenul sa revina in patrimoniul tatului dv. apoi sa faceti ierrea din indiviziune printr-o tranzactie
introduceti o actiune in instanta care sa aibe ca obiect anularea certificatului de mostenitor.
Buna seara
Am nevoie de ajutor:
Am facut succesiune dupa un unchi si dupa finalizarea succesiuni am aflat ca mai este inca o persoana care ar avea dreptul.Ce seface in acest caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor hr hr Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu partaj voluntar adypop adypop Mama mea a decedat in urma cu 6 saptamani.In urma decesului ar trebui sa deschidem succesiunea,la care ar trebui sa venim eu,fratele meu si tata.In urma unui ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)