avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... prescriptie, proces verbal contraventie circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

prescriptie, proces verbal contraventie circulatie

Stimati colegi,
Am o speta f interesanta, si anume, in luna februarie 2006 am fost prins de aparatul radar cu viteza de 118 km/h in localitate, intocmindumi-se proces verbal de constatare, luandu-se totodata masura suspendarii permisului de conducere, permis care nu-l aveam la mine, deci, fizic nu au putut sa-l retina. Am contestat procesul verbal la Judecatorie, proces pe care l-am pierdut, prin sentinta ramasa definitiva in decembrie 2006.
Avand din nou ceva probleme cu rutiera, mi s-a spus ca figurez in calculator cu acest proces !
Puteti sa-mi spuneti daca e prescrisa fapta si cea complementara conform art.13 din OG2/2001 ? Stiu ca in conf. cu art. 131 din Cod Fiscal, fapta se prescrie dupa 5 ani, cea financiara, pe care nu am platit-o, insa, acest articol se refera la executarea silita, mie pana acum nevenindu-mi nici o somatie de plata de la fisc.....
P.S. Cei de la Politie chiar nu stiu ce sa faca, parerile sunt impartite vis-a-vis de faptul ca permisul nu mi-a fost ridicat niciodata, neavand nici o dovada, nesemnand nici un angajament....
Multumesc
Cel mai recent răspuns: costi1 , utilizator 08:35, 16 August 2010
Nu au trecut 5 ani de la săvârşirea faptei şi oricum termenul de prescripţie se calculează de când hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă.
Faptul că n-aţi semnat angajament e în favoarea dumneavoastră, pentru că din orice poziţie nu au cum să vă mărească perioada de suspendare. Eu personal cred că au s-o lase moartă până trece termenul de prescripţie, e cel mai elegant pentru ei.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
eugen68octavian, utilizator
Codul rutier:

Art.121. - (1) În cazul în care instanta învestita cu solutionarea cauzei a respins plângerea contravenientului împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, îsi produce efectele dupa data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii înlocuitoare a permisului de conducere.
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie în acelasi termen în care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

sanctiunea complementara e suspendarea, sanctiunea contraventionala e amenda. au acelasi termen de prescriere.
politia nu poate lua permisul in lipsa hotararii judecatoresti. presupun ca ai facut recurs, hotararea de recurs nu se trimite partilor, ea costa. politia cam face economie la buget si nu ridica hotararile. daca vor avea hotararea, va vor cauta acasa. cu siguranta, caci am fost in aceeasi situatie.
Intre timp, mi-au ridicat permisul in calculatorul politiei pentru fapta din 2006, incepand cu 17 septembrie2010, 3 luni !!!!!!!
Eu mi-am recuperat perm,isul, care acum e la mine, in baza certificatului de grefa de la Judecatoria Ilfov !!!!!!!!!!
Pe de alta parte, ce legatura are articolul din Codul de prced fiscala unde scrie ca executarea silita se prescrie dupa 5 ani cu Legea circulatiei ? Mai mult decat atat, nu mi-a venit de plata nici o amenda pana acum........
Art 131 din codul de procedura fiscala se refera la termenul in care se prescriu sanctiunile contraventionale .
Sanctiunile contraventionale pricnipale includ si amenda . astfel ca amenda este prevazuta si in legea circulatiei sau OUG 195/2002 rep , ca sa intelegeti mai bine .suspendarea permisului este sanctiune complementara . ori , atata tiomp cat nu se precrie ( ptr executarea silita ) a sanctiunii principale ( amenda aplicata la legea circulatiei ) , nu se precrie nici cea completemntara a suspendarii permisului .
Amenda a fost data prin proces verbal , deci probabil este trimisa in debit la administratia fiscala de la domiciliul dvs , ceea ce inseamna ca amenda este undeva pe la primarie si va vor pune ei sa o platiti ( daca nu o fac in 5 ani , se precrie ) .

Pe de alta parte , daca spuneti ca plangerea din 2006 v-a fost respinsa si a ramas definitiva , acum impotriva a ce ati depus plangere ? impotriva faptului ca politia a pus in executare o hotarare definitiva din 2006 ?
Nu, am depus plangere impotriva faptului ca mi s-a retinut din nou acum permisul, iar cei de la ghiseu mi-au spus ca trebuie sa ma scoata din calculator cei de la Caransebes.
Intre timp,cei da la Caransebes m-au deblocat in calculator, mi-am luat permisul pana la terminarea actualului proces aflat pe rol, dar cei de la ghiseu m-au informat verbal ca voi avea permisul suspendat incepand cu data de 17.09.2010 pe o perioada de 3 luni pentru fapta din 2006 !

Alte discuții în legătură

Prescriere suspendare permis iulius01 iulius01 am avut permisul suspendat 30 zile, am avut un proces in urma caruia mi-a fost anulata amenda contraventionala dar se pare ca a ramas suspendarea. Nu am ... (vezi toată discuția)
Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)
Nedumerire... eugen68octavian eugen68octavian Bună seara. Vă rog frumos să mă lămuriţi şi pe mine o chestie. Am trecut cu maşina peste marcajul continuu şi oamenii de bine mi-au luat permisul, în ... (vezi toată discuția)