avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... medicina muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

medicina muncii

Mi-i se cere de la serviciu sa ma duc la un cabinet pentru controlul medical la reluarea activitatii. Eu am refuzat spunandu-le ca sunt obligati conform HG 355/2007 ca angajatorul sa aduca un medic la institutie daca vor control medical; eu le-am adus adeverinta de la medicul de familie ca sunt apta de munca la revenirea la serviciu.
Ma intereseaza sanctiunile in cazul in care refuz in continuare sa ma duc eu la acest cabinet si daca pot sustine in continuare ca angajatorul este obligat sa aduca un medic de medicina muncii la sediul institutiei.
Precizez ca nici un coleg din biroul meu si care a fost in aceasta situatie de reluare a activitatii dupa 90 zile sau 6 luni, nu a fost trimis la acest cabinet; nici macar controalele periodice nu au fost facute pentru nici un angajat.
Cel mai recent răspuns: luizacsinte , utilizator 16:53, 11 Noiembrie 2009
ai grija de putin timp s-a schimbat ceva in legislatia de medicina muncii nu stiu concret ce anume.....dar faza cu adusul la sediu e usor fortata nu crezi? nu ii pot dota un cabinet medical acolo.....cu tot ce inseamna asta...
Da recunoscca e trasa de par cu dotarea unui cabinet special, dar.....cand am intrebat in ce consta examenul medical, mi-i s-a spus ca ma vor intreba de ce sufar, boli in familie, deci nu este decat o formalitate, iar aceasta formalitate se poate face si la birou. Daca ar fi nevoie de examene medicale suplimentare oricum iti da trimitere la specialist, asa ca...
Pe mine ma intereseaza daca ma pot obliga sa ma duc acolo daca eu nu vreau, in sensul de sanctiuni; eu nu am gasit nimic in acest sens; si ma mai interesau antecedente, adica cine a mai patit asa ceva si cum s-au solutionat..
Multumesc.
HOTARARE nr. 355/ 2007
privind supravegherea sanatatii lucratorilor
Publicata in Monitorul Oficial nr.332 din 17 mai 2007

Art. 22. - Examenul medical periodic cuprinde urmatoarele:
a) inregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut in intervalul de la examenul medical in vederea angajarii sau de la ultimul examen medical periodic pana in momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
c) examenele clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1 si examenului indicat de catre medicul specialist de medicina muncii;
d) inregistrarea rezultatelor in dosarul medical prevazut in anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut in anexa nr. 5, de catre medicul specialist de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Art. 23. - Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22.
Art. 24. - Efectuarea examenului medical la reluarea activitatii are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau noii profesii/functii la locul de munca respectiv;
b) stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de munca, care sa asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.
Art. 25. - Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activitatii ori de cate ori il considera necesar, in functie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucratorul a absentat din productie.
Art. 26. - Promovarea sanatatii la locul de munca reprezinta supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.
Art. 27. - In vederea constientizarii nevoilor si obiectivelor privind sanatatea si securitatea in munca in randul lucratorilor, medicii specialisti cu pregatire in domeniu efectueaza activitati specifice de promovare a sanatatii la locul de munca pentru realizarea bunastarii lucratorilor, bazate pe identificarea problemelor acestora.
Art. 28. - Serviciile de medicina muncii participa la realizarea si implementarea programelor de informare, educare si formare profesionala cu privire la sanatatea si securitatea in munca pentru lucratorii la care s-a efectuat supravegherea sanatatii prin examene medicale profilactice.

Art. 29. - Pentru promovarea masurilor privind adaptarea la munca a lucratorilor si pentru imbunatatirea conditiilor de munca si de mediu, medicii de medicina muncii desfasoara activitate de consiliere privind sanatatea si igiena ocupationala a lucratorului si a reprezentantilor acestora din intreprindere si din comitetul de sanatate si securitate in munca, dupa caz, si colaboreaza cu organismele din domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Art. 30. - Persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca.
Art. 31. - Contestatia prevazuta la art. 30 se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine in munca.
Angajatorul va poate solicita controlul medical si sigur ca acesta se face la un cabinet de medicina muncii nu la medicul de familiePlata examenului ar trebui suportata de angajator.
Nu vad nici un motiv pt. care nu va prezentati la medic.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2007
adelaida_07, utilizator
Am citit si eu HG-ul ca altfel nu scriam si nu vorbeam. Problema este ca in nici un articol nu se specifica obligativitatea mea sa ma duc la un cabinet medical, ci dimpotriva:
"Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale...." si de asemenea,
Lucratorul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii
la locul de munca, conform planificari...."
Ma interesa daca aveti cunostinta despre alte asemenea controale de medicina muncii efectuate la locul de munca.
Cred ca este treaba de carcoteala la dvs. Medicul de medicina muncii vine intr-o societate la un anumit interval de timp, care poate fi mai mare de 7 zile, insa dvs. aveti obligatia de a va supune acestui control in acest termen, control care se efectueaza la cabinetul medical cu care societatea are contract. Refuzul dvs. de a va deplasa la cabinet poater fi considerat abatere disciplinara.
A ..........si acolo vorbiti de controlul periodic nu de cel efectuat la revenirea la locul de munca.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2007
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum sa rezolv? stelianarotaru stelianarotaru Pentru unul din salariati medicul de med.muncii a eliberat fisa de aptitudine, dupa controlul medical periodic, cu valabilitate de 4 saptamani. In acest timp ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Dosarul de protectia muncii Ligiapetcu Ligiapetcu Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, ... (vezi toată discuția)