avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum sa rezolv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum sa rezolv?

Pentru unul din salariati medicul de med.muncii a eliberat fisa de aptitudine, dupa controlul medical periodic, cu valabilitate de 4 saptamani. In acest timp salariatului i s-a cerut sa faca un control psihiatric. Salariatul a refuzat controlul prin diverse tertipuri. Cert este ca perioada de valabiltate a fiseia expirat , salariatul desfasoara activitate, si ne gasim exact in situatia initiala: unitatea solicita rezolvarea cazului , iar medicul de medicina muncii, prin adresa scrisa , cere rezultatul controlului psihiatric pentru a face reevauarea salariatului. Cu salariatul s-au epuizat toate caile de comunicare.
Cum se rezolva legal aceasta problema? care sunt obligatiile unitatii? Care sunt obligatiile firmei de med.mucii, respectiv ale medicului?
Nu inteleg cum a putut sa refuze controlul prin diverse tertipuri timp de ...4 saptamani???!!!
De ce nu l-ati pus sa semneze ca a luat la cunostiinta ca trebuie sa se prezinte la controlul medical?B-)
Legea 53
Art. 27 - (1) O persoana poate fi angajata în munca numai în baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) În situatia în care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul încheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel în cauza este apt de munca, contractul astfel încheiat ramâne valabil.
Controlul medical periodic se efectuează la indicaţia medicului de medicina a muncii. Acest control are ca scop confirmarea sau infirmarea aptitudinii de munca pentru profesia sau functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudini, dar si pentru depistarea aparitiei unor boli; se pot diagnostica bolile profesionale, si cele cu risc pentru viata si sanatatea celorlalţi angajati la acelasi loc de munca.
Controlul medical periodic se efectueaza obligatoriu tuturor angajaţilor, indiferent de tipul contractului de munca.
Medicul de medicina muncii poate propune efectuarea si altor examene clinice ,cu informarea şi aprobarea angajatorului.
Ati putea sa va aruncati un ochi si in Regulamentul intern al societatii.In general, refuzul unui salariat de a se supune examenelor medicale constituie abatere disciplinara. ce poate fi sanctionata chiar si cu desfacereacontractului de munca.
Cert este ca fara fisa de aptitudini, salariatul nu isi poate continuua activitatea.Eu, nu i-as permite sa vina la lucru fara a avea avizul medicului de medicina muncii! Sa stea la dansul acasa daca nu intelege ca este o obligatie de servici, controlul medical!
:training:
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
Gabriela Negrut, Consultant resurse umane
Absolut de acord cu gabriela_ne!

(Paranteza:legat de pasajul unde vine vorba de "aruncatul ochiului" - nu credeam ca voi mai rade asa bine in seara asta...)
Chiar daca nu ati reglementat in ROI, exista aceasta obligatie innCCMUN:

Art. 31. - (1) Patronul va organiza la angajare şi, ulterior, o dată pe an, examinarea medicală a salariaţilor, în scopul de a constata dacă sunt apţi pentru desfăşurarea activităţii în posturile pe care ar urma să le ocupe sau pe care le ocupă, precum şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale. Examinarea medicală este gratuită, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Condiţiile concrete urmează să fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.
(2) În cazul în care dispoziţii legale speciale sau ale contractului colectiv de muncă prevăd examinări medicale la termene mai scurte, determinate de condiţiile deosebite de la locurile de muncă, se vor aplica aceste prevederi.
(3) Salariaţii sunt obligaţi să se supună examenelor medicale în condiţiile organizării potrivit prevederilor alin. 1. Refuzul salariatului de a se supune examinărilor medicale constituie abatere disciplinară.


Puteti incepe procedura de cercetare disciplinara, perioada pe cae ii suspendati contrctul de munca (pentru ca oricum ati fi in ilegalitate sa-l lasati la munca fara aviz medical) si ii puteti desface contractul de munca disciplinar.
Salariatul are vechime mare in unitate, nu este nou angajat. Oficial nu ma pot pronunta fata de starea dumnealui de sanatate, dar comportamentul spune ceva.Are si antecedente( a fost luat cu salvarea firme de MM si spitalizat pe probleme psihice acum 2 ani). I s-a adus la cunostinta un exemplar al fise de aptitudine, a fost instiintat in scris despre controlul solicitat de MM, s-a revenit cu solicitarea unei note explicative. Nu pot sa consider abatere disciplinara in conditiile in care dansul nu este la data prezentei apt dpdv medical, dar nu este nici inapt.
Nu recunoaste ca ar avea vreo problema, iar medicul de med.muncii insista sa aduca act de la medicul psihiatru.
Trebuie luat in considerare si faptul ca nu pot colabora cu dansul.
In acest context am deschis discutia .

Alte discuții în legătură

"inapt temporar" Danaioana Danaioana Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca - concediere marisalan marisalan Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema : am o angajata care a fost trimisa sa efectueze controlul medical periodic de medicina ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii aprilie76 aprilie76 Mi-i se cere de la serviciu sa ma duc la un cabinet pentru controlul medical la reluarea activitatii. Eu am refuzat spunandu-le ca sunt obligati conform HG ... (vezi toată discuția)