avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Situatie ciudata intoarcere servici dupa concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Situatie ciudata intoarcere servici dupa concediu de crestere copil

Buna ziua,
As vrea sa obtin un punct de vedere legal cu privire la situatia in care ma aflu...Acum 2 ani am nascut, pe postul meu a fost angajata o persoana cu contract pe perioada determinata. Anul trecut s-a modificat denumirea companiei in care lucrez, s-au facut restructurari. Eu si o colega de-a mea eram pe listele de restructurare, colega mea a reusit sa se mute pe alt post intre timp. S-au reorganizat posturile, iar postul pe care lucram eu s-a redenumit. In acel moment, persoana care era in locul meu a trecut pe perioada nedeterminata. Anul acesta m-am intors la servici si mi s-a spus ca teoretic ma tin 6 luni conform legii si apoi mi se va propune restructurarea. Exista totusi si un contract colectiv de munca care spune ca la intoarcerea din concediu de crestere copil, anagajatei i se acorda acelasi post sau un post echivalent. Intrebarile mele sunt: 1. Cum a fost posibil legal ca inlocuitoarea mea sa fie angajata din moment ce ei stiau ca la un moment dat ma voi intoarce la lucru ? 2. Daca legal este vorba de restructurare, de ce mai asteapta 6 luni ca sa ma dea afara? 3. Dc mi s-ar oferi alt post dar pe perioada determinata este legal? Nu-mi stiu drepturile in aceste conditii si as vrea sa am niste argumente solide cand voi discuta cu acestia!
Cel mai recent răspuns: ella_2010 , utilizator 14:05, 8 Septembrie 2010
Va rog sa imi spuneti daca situatia in care ma aflu este legala.

Ma aflu in concediu de crestere copil pana la doi ani, de la 1 august 2010.
Am fost salariata la o institutie bugetara, care incepand cu 1 septembrie 2010 mi-au restructurat postul (s-a primit o noua organigrama in care postul pe care il ocupam nu mai figureaza).
Mentionez ca postul pe care il ocupam era post unic (nu mai exista unul similar in institutia noastra).

Va rog sa imi spuneti daca aceasta situatie este lagala si ce ar trebui sa fac in situatia in care nu este legala.
nu este legal!
ctynn a scris:

nu este legal!

Art. 17. - (1) Personalului care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, i se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii.
(2) Pentru personalul prevazut la alin. (1), gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se stabileste conform legilor specifice.

rt. 30. -
(3) Reincadrarea personalului se face corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute in luna decembrie 2009.
[4) La functiile de executie unde s-a redus numarul de grade sau trepte profesionale, reincadrarea personalului ale carui grade sau trepte profesionale au fost eliminate se face la gradul sau treapta profesionala imediat urmatoare celei eliminate.

Eu zi ca este legal. deoarece:
s-a primit o noua organigrama in care postul pe care il ocupam nu mai figureaza

Prin urmare se face incadrarea conform L 330. Faptul ca acel post nu mai exista nu inseamna concedierea salariatului ci reincadrarea sa in noile prevederi legale.
ella_2010 a scris:

Va rog sa imi spuneti daca situatia in care ma aflu este legala.

Ma aflu in concediu de crestere copil pana la doi ani, de la 1 august 2010.
Am fost salariata la o institutie bugetara, care incepand cu 1 septembrie 2010 mi-au restructurat postul (s-a primit o noua organigrama in care postul pe care il ocupam nu mai figureaza).
Mentionez ca postul pe care il ocupam era post unic (nu mai exista unul similar in institutia noastra).

Va rog sa imi spuneti daca aceasta situatie este lagala si ce ar trebui sa fac in situatia in care nu este legala.

Alcatuirea organigramei este apanajul angajatorului, astfel ca orice modificare a aceteia este legala. Eliminarea unui post din organigrama este legala chiar daca acel post este ocupat de catre o persoana aflata cu CIM suspendat pentru creste si ingrijire copil.
Nu cred ca aveti ce face in aceasta situatie. Nu trebuie confundata desfiintarea unui post cu concedierea unui salariat aflat in CIC. Pana in prezent nu sunteti lezata in nici un drept.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
adelaida_07, utilizator
maglas a scris:

ctynn a scris:

nu este legal!

Art. 17. - (1) Personalului care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, i se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii.
(2) Pentru personalul prevazut la alin. (1), gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se stabileste conform legilor specifice.

rt. 30. -
(3) Reincadrarea personalului se face corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute in luna decembrie 2009.
[4) La functiile de executie unde s-a redus numarul de grade sau trepte profesionale, reincadrarea personalului ale carui grade sau trepte profesionale au fost eliminate se face la gradul sau treapta profesionala imediat urmatoare celei eliminate.

Eu zi ca este legal. deoarece:
s-a primit o noua organigrama in care postul pe care il ocupam nu mai figureaza

Prin urmare se face incadrarea conform L 330. Faptul ca acel post nu mai exista nu inseamna concedierea salariatului ci reincadrarea sa in noile prevederi legale.

si de unde stiti ca organigrama este reala efectiva si serioasa!? :hm:

Alte discuții în legătură

Concediere dupa revenirea din concediul de cresterea copilului alexcarmen alexcarmen Buna seara! Sunt o graviduta de 18 saptamani in cm pt risc de avort,angajatorul a angajat o alta persoana pe pozitia ocupata de mine anterior(nu stiu daca pe ... (vezi toată discuția)
Functie pe perioada determinata - contract de munca pe perioada nedeterminata adry_de_gennaro adry_de_gennaro Buna, Am urmatoarea situatie si as vrea sa aflu cateva detalii: - sunt angajat al unei companii multinationale din oct 2013 - am contract de munca pe per ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari personal m.a.i. andreea011 andreea011 Sunt cadru militar la o unitate din M.A.I. In luna mai am intrat in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an. Intre timp superiorii mei au ... (vezi toată discuția)