avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Care sunt pasii de urmat pentru angajator in cazul in care un angajat isi da demisia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:55, 4 August 2010
Vreau sa fac o precizare: angajatul cere demisia din motive personale. Ma intereseaza din punct de vedere juridic ce trebuie sa fac pentru a nu gresi?
Art. 79. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă

Ii aprobati demisia si in functie de acordarea preavizului sau renuntarea la acesta in ziua anterioara datei expirarii preavizului emiteti decizia de incetare a contractului de munca
Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
titiana, utilizator
Vio5 a scris:

Vreau sa fac o precizare: angajatul cere demisia din motive personale. Ma intereseaza din punct de vedere juridic ce trebuie sa fac pentru a nu gresi?


Emiteti decizia de incetarea a c.i.m. prin demisie ... daca doriti efectuarea preavizului , temeiul incetarii va fi art.79 alin.1 C.mun.
Daca nu doriti efectuarea preavizului, atunci temeiul de drept al incetarii va fi art.79 alin.7 C.mun.

Decizia de incetare se depune la ITM in termen de 5 zile de la data emiterii.
Incetarea c.i.m. se va transmite prin REVISAL la data incetarii contractului individual de munca al salariatului respectiv.
Depinde de angajator daca acorda sau nu preaviz ? Salariatul si-a depus cererea de demisie avand inregistrarea de 02.08.2010, dar specificand in cerere ca doreste demiterea incepand cu data de 20.08.2010 (calculandu-si cele 15 zil e preaviz, cred)

Fiind stipulat de legiuitor în favoarea angajatorului, acesta poate renunţa la termenul de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul demisiei anca.manole anca.manole Buna tuturor. As vrea parerea vostra cu privire la preaviz in cazul demisiei. Sunt angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu preaviz in caz ... (vezi toată discuția)
Preaviz viovio viovio buna ziua avand functia de contabil durata preavizului este de max 15 zile, in cazul demisiei? legea este 53/2003 art 55 lit b? multumesc (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)