avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz in cazul demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz in cazul demisiei

Buna tuturor.
As vrea parerea vostra cu privire la preaviz in cazul demisiei.

Sunt angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu preaviz in caz de demisie de 15 zile calendaristice.
Codul muncii scrie ca termenul de preaviz "nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie" (art.79). Prin urmare, contractul de munca e ok. Intrebarea e: eu, ca angajat, sunt obligata sa respect ad litteram prevederea asta cu "nu poate fi mai mare de 15 zile"? Adica daca eu, cand demisionez, ii dau angajatorului un preaviz de 30 sau 45 de zile calendaristice, risc sa am o problema? Legea ma obliga sa dau preaviz de fix 15 zile calendaristice, desi un preaviz cu o durata mai mare, dat de mine de buna-voie, ar fi interesul angajatorului?

Ma intreb daca risc ceva in cazul in care depun demisia cu preaviz de 45 de zile - n-as vrea sa ma trezesc ca imi depun demisia pe 3 ianuarie cu incetarea CIM pe 15 februarie si sa ma trezesc dup-aia ca, daca am depus-o pe 3 ianuarie, contractul inceteaza automat pe 18 ianuarie, adica cu o luna mai devreme decat ce am scris eu in demisie.

Multumesc pentru eventualele sugestii.
Cel mai recent răspuns: anca.manole , utilizator 09:28, 28 Octombrie 2008
Tot io :-)

Citind pe aici, cre' ca mi-am gasit singura raspunsul la intrebare. Car' va sa zica:
Avand in vedere art.79 alineatul 7: "Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv", e evident ca raspunsul la intrebarea mea de mai sus depinde strict de angajator. Care angajator poate sa zica "saru-mana de preaviz de 45 de zile, aveam nevoie de timpul asta ca sa angajaez pe altcineva", sau poa' sa zica "saru-mana de demisie, abia asteptam sa pleci. renunt la dreptul la preaviz, poti sa pleci de azi, data la care ti-ai depus demisia".
Right?
Angajatorul are dreptul de a renunta sau nu la perioada de preaiz in temeiul art 79 (7).
Daca angajatul ocupa un post ce implica o mare responsabilitate, este post de conducere, si nu exista o persoana "de rezerva", atunci angajatorul poate cere respectarea duratei preavizului.
In cazul in care exista o persoana gata sa ocupe postul respectiv si angajatorul se poate "lipsi" de angajatul demisionar, atunci poate renunta la preaviz fie total , fie partial.
Este decizia angajatorului.
Nu exista preaviz de 45 de zile, legea este clara in acest domeniu : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Incetarea c.i.m. fara acordarea termenului de preaviz se poate face in situatiile de mai jos :
- incetarea prin acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.)
- incetarea prin demisie (art.79 alin.7 C.mun.). Contractul individual de munca inceteaza la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
- incetarea prin demisie (art.79 alin.8 C.mun.). Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
elis a scris:

Nu exista preaviz de 45 de zile, legea este clara in acest domeniu :


Domnule consilier juridic, din intrebarea mea initiala si din raspunsul pe care singura mi l-am dat dup-aia rezulta clar ce si cum cu legea. Ma rog, rezulta daca cetitoriul are buna-vointa sa ceteasca cu atentie. Ceea ce nu pare sa fi fost cazul Dvs.
Intrebarea mea se referea la ce se poate intampla daca imi dau demisia cu un preaviz de 45 de zile (de buna-voie!), adica mai mult decat prevede legea. Dvs raspundeti cu privire la "Incetarea c.i.m. fara acordarea termenului de preaviz". Adica pe langa.

Multumesc de bunele intentii, dar, dupa cum veti fi citit mai sus, mi-am raspuns singura la intrebare. Iar nikol.ilea a confirmat ca e raspunsul corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz argox argox buna ziua, sunt angajat cu cmi pe durata determinata si am anuntat sapt.trecuta ca vreau sa-mi dau demisia. Mi-au spus ca sunt obligat sa raman inca 15 zile, ... (vezi toată discuția)