avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa cu reorganizare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa cu reorganizare

As dori si eu raspuns la urmatoarea intrebare:
Am o firma care din data de 24.02.2010 a intrat in insolventa (la cerere) cu reorganizare.S-a ajuns pina in faza de depunere a planului de reorganizare (in data de 08.09 se va prezenta pentru aprobare creditorilor).Desi am deschis procedura insolventei, una din bancile de la care avem contractate imprumuturi ne cere lunar sa le platim dobanda pt ca au motivat ca deoarece creditul este garantat noi trebuie sa platim dobanzi.Au cerut centralei lor o reorganizare a liniei de credit pt ca sa nu se provizioneze si ei sa intre in pierdere financiara, ceea ce inseamna ca 6 luni linia de credit nu mai sta in restanta.Aceasta aprobare a venit cu niste conditii, una din ele este semnarea de catre noi (asociatii) a unui contract de fidejusiune.Noi nu am vrut sa-l semnam si acum vin si spun ca e doar apa de ploaie acest contract si ca e numai formal.Cum poate fi un contract prin care ti se va lua din averea personala numai formal, ne intrebam noi??
Intrebarea mea este sunt indreptatiti ei ca banca sa ne calculeze si sa ne perceapa dobanzi lunar?
Cel mai recent răspuns: aiud98 , utilizator 15:20, 6 August 2010
si ce se intampla daca ei care detin 36% din totalul creantelor nu sunt de acord cu planul de reorganizare, cum de fapt ne si ameninta, chiar daca sunt sanse reale ca noi, ca firma, sa ne revenim?
Desi am deschis procedura insolventei, una din bancile de la care avem contractate imprumuturi ne cere lunar sa le platim dobanda pt ca au motivat ca deoarece creditul este garantat noi trebuie sa platim dobanzi.

este corect avand in vedere ca este garantat creditul !
imi pare rau dar nu cred ca aveti drepatate, legea spune altceva!si inca ceva cealalta banca nu ne calculeaza si nu sunt inregistrate dobanzi de plata!
Ceea ce a spus dl. lichidator Adrian Stoica este corect.

Este adevarat ca, potrivit art. 41 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, nicio dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numite generic accesorii, nu vor putea fi adaugate creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.

Insa ... alineatul 2 de la acelasi articol stabileste si exceptia, si anume:

'' Prin excepţie de la alin. (1), creanţele garantate se înscriu în tabelul definitiv până la valoarea garanţiei stabilită prin evaluare, dispusă de administratorul judiciar sau de lichidator. În cazul în care valorificarea activelor asupra cărora poartă garanţia se va face la un preţ mai mare decât suma înscrisă în tabelul definitiv sau definitiv consolidat, diferenţa favorabilă va reveni tot creditorului garantat, chiar dacă o parte din creanţa sa fusese înscrisă ca şi creanţă chirografară, până la acoperirea creanţei principale şi a accesoriilor ce se vor calcula.''

da asta e adevarat, dar acum noi nu vorbim de vanzarea bunului , ei ne cer sa le platim dobanda lunar, ca si pina acum fara sa facem referire la tabelul creantelor, aia e separat

Alte discuții în legătură

In caz de faliment ce creante poate avea statul ??? Tassaly Tassaly Buna ziua ! As avea o intrebare ,-am auzit de la un consilier juridic ca in cazul procedurii falimentului a unei firme statul numai datoriile de baza poate ... (vezi toată discuția)
Tabel suplimentar mh31 mh31 In cazul in care depun cererea de inscriere in tabelul suplimentar al creantelor, la creantele nascute in cursul procedurii mai calculez sau nu penalitati de ... (vezi toată discuția)
Societate aflata in reorganizare maoru maoru buna ziua am o societate aflata in reorganizare,cu un plan de reorganiazare si de plata a creantelor. De ex. in tabelul creantelor definitive,rectificat,se ... (vezi toată discuția)