avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa cu reorganizare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa cu reorganizare

As dori si eu raspuns la urmatoarea intrebare:
Am o firma care din data de 24.02.2010 a intrat in insolventa (la cerere) cu reorganizare.S-a ajuns pina in faza de depunere a planului de reorganizare (in data de 08.09 se va prezenta pentru aprobare creditorilor).Desi am deschis procedura insolventei, una din bancile de la care avem contractate imprumuturi ne cere lunar sa le platim dobanda pt ca au motivat ca deoarece creditul este garantat noi trebuie sa platim dobanzi.Au cerut centralei lor o reorganizare a liniei de credit pt ca sa nu se provizioneze si ei sa intre in pierdere financiara, ceea ce inseamna ca 6 luni linia de credit nu mai sta in restanta.Aceasta aprobare a venit cu niste conditii, una din ele este semnarea de catre noi (asociatii) a unui contract de fidejusiune.Noi nu am vrut sa-l semnam si acum vin si spun ca e doar apa de ploaie acest contract si ca e numai formal.Cum poate fi un contract prin care ti se va lua din averea personala numai formal, ne intrebam noi??
Intrebarea mea este sunt indreptatiti ei ca banca sa ne calculeze si sa ne perceapa dobanzi lunar?
Cel mai recent răspuns: aiud98 , utilizator 15:20, 6 August 2010
Vroiam sa va citez si eu de dimineata art 41 mentionat de Timi dar nu am avut timp...
ca urmare adaug art 64 alin 6 din lege 85/2006

"(6) Creanţele născute după data deschiderii procedurii, în perioada de observaţie sau în procedura reorganizării judiciare vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală. Prevederea se aplică în mod corespunzător pentru creanţele născute în procedura de faliment."
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
Adrian Stoica, Practician in insolventa
imi cer scuze dar am uitat sa mentionez ca aceste credite au fost contractate inainte de intrarea in insolventa a firmei si de aceea consider nejustificata a ceasta solicitare de plata lunara a donanzii.Da, creditul este garantat dar accesoriile se adauga doar la vanzarea bunului in situatia in care suma depaseste creditul si dobanda inscrisa la masa credala.
Banca trebuie sa sa inscrie in tabel cu ratele+dobanzile (creantele ) neincasate pana la deschiderea procedurii.
Dupa deschiderea procedurii se aplica art 64 pe care vi l-am citat adica trebuie sa platiti ratele+dobanzile conform contractului de credit
Dupa aprobarea planului ...trebuie sa platiti ratele+dobanzile conform planului
aceste credite au fost contractate inainte de intrarea in insolventa a firmei si de aceea consider nejustificata a ceasta solicitare de plata lunara a donanzii.

Pai banca din ce traieste daca nu din dobanzi ??
Art. 41
(1) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numite generic accesorii, nu vor putea fi adaugate creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), creantele garantate se inscriu in tabelul definitiv si/sau in tabelul definitiv consolidat, dupa caz, la valoarea garantiilor, evaluata in conformitate cu art. 39 alin. (1) lit. A, dar nu mai mult decat valoarea totala a creantei garantate de acea garantie. La distributia pretului garantiei, creditorul garantat va fi indreptatit sa calculeze accesoriile la creanta garantata pana cel mult la data vanzarii bunului, cu conditia ca pretul bunului sa fie corespunzator mai mare decat valoarea initial evaluata. In cazul in care pretul va fi inferior valorii evaluate, la distributie se va ajusta corespunzator raportul dintre partea garantata si cea negarantata a creantei.
(3) In cazul in care se confirma un plan de reorganizare, dobanzile, majorarile sau penalitatile de orice fel ori cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita in conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. In cazul in care planul esueaza, prevederile alin.(1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse in programul de plati, la data intrarii in faliment.
(4) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numite generic accesorii, nu vor putea fi adaugate creantelor nascute ulterior datei deschiderii procedurii simplificate cat si celei generale, in cazul in care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.

Deci asta spune legea, ca nu dreptul sa ceara lunar dobanzi ci acestea vor fi repartizate din valoarea gajului vandut in cazul in care suma incasata permite acest lucru.
Pe mine nu ma intereseaza din ce traiesc bancile ci ma intereseaza ce spune legea, astfel incat sa pot face firma sa supravietuiasca si sa mearga mai departe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de faliment ce creante poate avea statul ??? Tassaly Tassaly Buna ziua ! As avea o intrebare ,-am auzit de la un consilier juridic ca in cazul procedurii falimentului a unei firme statul numai datoriile de baza poate ... (vezi toată discuția)
Tabel suplimentar mh31 mh31 In cazul in care depun cererea de inscriere in tabelul suplimentar al creantelor, la creantele nascute in cursul procedurii mai calculez sau nu penalitati de ... (vezi toată discuția)
Societate aflata in reorganizare maoru maoru buna ziua am o societate aflata in reorganizare,cu un plan de reorganiazare si de plata a creantelor. De ex. in tabelul creantelor definitive,rectificat,se ... (vezi toată discuția)