avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... tabel suplimentar
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

tabel suplimentar

In cazul in care depun cererea de inscriere in tabelul suplimentar al creantelor, la creantele nascute in cursul procedurii mai calculez sau nu penalitati de intarziere conform dispozitiilor contractuale?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 00:58, 2 August 2008
De la momentul deschiderii procedurii insolventei unei societati comerciale, creantele creditorilor nu pot fi modificate in sensul majorarii acestora urmare a includerii dobanzilor, penalitatilor sau majorarilor de intarziere, singura modalitate de valorificare a creantelor apartinand creditorilor este formularea declaratiilor de creanta si inscrierea acestora in tabloul creditorilor sub supravegherea judecatorului-sindic.

Ma refeream la creantele nascute in timpul procedurii...adica cele nascute dupa data deschiderii procedurii insolventei pana la intrarea in faliment, care se inscriu in tabelul suplimentar.
Ceea ce spuneti se refera la creantele nascute anterior deschiderii procedurii insolventei.
Administratorul judiciar are obligatia de a trimite o notificare tuturor creditorilor mentionati in
lista depusa de debitor, debitorului si oficiului registrului comertului sau, dupa caz, registrului
societatilor agricole ori altor registre unde debitorul este inmatriculat.
Printre mentiunile obligatorii pe care trebuie sa le contina notificarea se numara si:
- termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii
debitorului, care va fi de maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii, precum
si cerintele pentru ca o creanta inregistrata sa fie considerata valabila;
- termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului
preliminar de creante, care nu va depasi 30 de zile pentru procedura generala sau,
respectiv, 15 zile, in cazul procedurii simplificate, de la expirarea termenului
prevazut mai sus;
- locul, data si ora primei sedinte a adunarii generale a creditorilor, care va avea loc
in maximum 5 zile de la expirarea termenului prevazut anterior.
Legea contine dispozitii legate de procedura verificarii si admiterii creantelor. In acest sens
toate creantele vor fi supuse unei proceduri de verificare, cu exceptia creantelor constatate prin titluri executorii



Art. 40. - Deschiderea procedurii suspenda orice termene de prescriptie a actiunilor prevazute la art. 36.
Art. 41. - (1) Nici o dobânda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), creantele garantate se înscriu în tabelul definitiv si/sau în tabelul definitiv consolidat, dupa caz, la valoarea garantiilor, evaluata în conformitate cu art. 39 alin. (1) lit. A, dar nu mai mult decât valoarea totala a creantei garantate de acea garantie. La distributia pretului garantiei, creditorul garantat va fi îndreptatit sa calculeze accesoriile la creanta garantata pâna cel mult la data vânzarii bunului, cu conditia ca pretul bunului sa fie corespunzator mai mare decât valoarea initial evaluata. În cazul în care pretul va fi inferior valorii evaluate, la distributie se va ajusta corespunzator raportul dintre partea garantata si cea negarantata a creantei.
(3) În cazul în care se confirma un plan de reorganizare, dobânzile, majorarile ori penalitatile de orice fel sau cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita în conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. În cazul în care planul esueaza, prevederile alin. (1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse în programul de plati, la data intrarii în faliment.
(4) Nici o dobânda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute ulterior datei deschiderii atât a procedurii simplificate, cât si a celei generale, în cazul în care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
ContSters42967, utilizator
OK.Mersi. In cazul meu, avand in vedere ca societatea a trecut prin faza de reorganizare, ii voi calcula penalitati.
succes la incasarea acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de faliment ce creante poate avea statul ??? Tassaly Tassaly Buna ziua ! As avea o intrebare ,-am auzit de la un consilier juridic ca in cazul procedurii falimentului a unei firme statul numai datoriile de baza poate ... (vezi toată discuția)
Insolventa cu reorganizare aiud98 aiud98 As dori si eu raspuns la urmatoarea intrebare: Am o firma care din data de 24.02.2010 a intrat in insolventa (la cerere) cu reorganizare.S-a ajuns pina in ... (vezi toată discuția)
Societate aflata in reorganizare maoru maoru buna ziua am o societate aflata in reorganizare,cu un plan de reorganiazare si de plata a creantelor. De ex. in tabelul creantelor definitive,rectificat,se ... (vezi toată discuția)