avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata datoriei in timpul judecatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata datoriei in timpul judecatii

Care este mecanismul care ii permite reclamantului intr-un proces civil sa evite suportarea cheltuielilor de judecata, pentru motivul ca cererea sa va fi respinsa drept nefondata deoarece, de exemplu, paratul a platit datoria in timpul judecatii? In dreptul german, institutul se numeste Erledigung. In aceasta situatie, instanta va decide numai asupra cheltuielilor de judecata, analizand sumar situatia de fapt si de drept existenta in momentul in care cererea, initial admisibila si fondata, a devenit inadmisibila sau nefondata (de exemplu prin plata sumei reclamate). Altfel spus: care ar fi fost rezultatul procesului in cazul in care ar fi continuat?
Cel mai recent răspuns: radujura , utilizator 12:41, 5 August 2010
Depinde pana la ce moment se plateste datoria.
In dreptul roman,cheltuielile de judecata constind din timbrarea actiunii si taxele judiciare sunt achitate pina la data inaintarii acesteia,. Cel mai tirziu la prima zi de infatisare instanta poate lua masuri de obligare a reclamantului sa achite aceste obligatii fiscale.Celelelte cheltuieli, ivite in cursul procesului urmeaza a se avea in vedere pina la aparitia situatiei care duce la rezolvarea raportului juridic dintre parti ( efectuarea platii, .etc.).Temeiul actului de dispozitie procesuala a instntei de judecata este culpa procesuala a piritului care a determinat efectuarea cheltuielilor de catre reclamant. acordarea cheltuielilor catre reclamant.In situatia in care la prima zi de infatisare piritul recunoaste integral pretentiile reclamantului acesta nu poate fi obligat la suportarea cheltuielilor ocazionate reclamantului. Exceptie, atunci cind in prealabil piritul a fost notificat cf. legii de catre reclamant siu nu si-a indeplinit obligatiunile din raportul juridic dedus judecatii.
Cazul se refera la situatia in care cererea de chemare in judecata a fost deja comunicata paratului. Se schimba ceva daca s-a inceput deja dezbaterea asupra fondului?
daca paratul la prima zi de infatisare in fata instantei recunoaste pretentiile reclamantului si nu a fost de drept pus in intarziere conform art. 1079 C. civil, nu poate fi tinut sa plateasca si chletuielile de judecata.. daca a fost pus de drept in intarziere, chiar daca recunoaste la prima zi de infatisare pretentiile reclamantului, el va fi obligat si la plata cheltuielilor de judecata..dinc e spuenti dvs, daca au inceput deja dezbaterile asupra fondului presupun ca paratul nu la prima zi de infatisare a recunoscut ca are o datorie fata de reclamant, fapt pentru care el va plati cheltuielile de judecata
avocat Petre Enache
Dumeavoastra vorbiti de o recunoastere a pretentiilor reclamantului. Eu ma refeream la situatia in care, in cursul dezbaterilor, paratul plateste efectiv suma datorata fara a recunoaste datoria (transfer de bani). Un alt exemplu poate fi stingerea datoriei ca urmare a unei compensatii sau depunerea unei declaratii in sensul dorit de reclamant. In acest caz, instanta nu il va mai putea obliga pe parat la plata datoriei sau la o anumita actiune, pentru ca datoria nu mai exista, respectiv actiunea a fost efectuata, ci va decide numai asupra cheltuielilor de judecata. In dreptul german reclamantul e obligat sa reactioneze intr-o asemenea situatie pentru ca cererea lui sa nu fie respinsa drept nefondata si, prin urmare, sa trebuiasca sa plateasca cheltuielile de judecata. El va solicita incheierea procesului. Aceasta are loc automat daca paratul consimte, iar daca nu, in urma unei hotarari judecatoresti prin care se constata ca cererea, initial fondata, a devenit in urma unui anumit eveniment nefondata. ma gandeam ca exista si in dreptul roman o asemenea situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale,expertiza,cheltuieli de judecata iuli40 iuli40 buna,-daca pe parcursul procesului pirita nu-mi recunoaste drepturile salariale neachitate,se face expertiza judiciara care imi da dreptate,dupa care pirita ... (vezi toată discuția)
Chemat in judecata pentru restante la intretinere(plata facuta in timpul judecatii pe exceptie?) Manole Dumitru Manole Dumitru 1). X(Asociatie de proprietari)cheama in judecata pe Y pentru restante la intretinere, fara sa fie notificat, de X.. Ce pretentii are fata de Y??? 2). Y (nu ... (vezi toată discuția)
Termen chemare in solidar a unui nou pirit eugen82 eugen82 Am chemat in judecata pe X pirit in raspundere civila delictuala. Dupa o prima administrare de probe - inscrisuri de catre X am constatat ca este cazul sa ... (vezi toată discuția)