avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Mama mea a murit cand eu aveam un an si jumatate. Tata m-a parasit, iar eu am ramas in custodia bunicilor. Dupa moartea bunicilor, tutela i s-a acordat unchiului meu (fratele mamei), care m-a crescut si ingrijit. Dupa ce m-am casatorit, unchiul a rupt toate legaturile cu mine. Am aflat peste multi ani ca acesta a murit si au ramas in urma lui sotia si copiii lui. in toti acesti ani mi s-au ascus toate documentele de familie pentru a nu avea vreo pretentie la posibila mostenire lasata de mama sau de bunicii mei. Nu stiu nici macar unde este certificatul de deces al mamei si al bunicilor. Mi-as dori tare mult sa aflu care sunt mostenitorii mamei si ai bunicilor. De unde trebuie sa incep?
Cel mai recent răspuns: polar , utilizator 13:46, 24 Septembrie 2010
Sansele depind mult de starea ocativa a partilor, veniturile lor, mevoia de locuinta, imbunatatirile facute si de cine etc.
Sunt putine info, nu depinde numai de cote.
Sunt niste oameni simpli, cu venituri mici. Printre acestia si un batran de 70 de ani orb si surd. Locatarii spatiului au facut ceva imbunatatiri. Va multumesc pentru raspuns si va doresc o zi buna
"Art. 6739. - La formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăreia ori masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.
Art. 673 ind. 10. - (1) În cazul în care împărţeala în natură a unui bun nu este posibilă sau ar cauza o scădere importantă a valorii acestuia ori i-ar modifica în mod păgubitor destinaţia economică, la cererea unuia dintre coproprietari, instanţa, prin încheiere, îi poate atribui provizoriu întregul bun. Dacă mai mulţi coproprietari cer să li se atribuie bunul, instanţa va ţine seama de criteriile prevăzute la art. 673 ind 9. Prin încheiere ea va stabili şi termenul în care coproprietarul căruia i s-a atribuit provizoriu bunul este obligat să depună sumele ce reprezintă cotele-părţi cuvenite celorlalţi coproprietari.
(2) Dacă coproprietarul căruia i s-a atribuit provizoriu bunul depune, în termenul stabilit, sumele cuvenite celorlalţi coproprietari, instanţa, prin hotărârea asupra fondului procesului, îi va atribui bunul.
(3) În cazul în care coproprietarul nu depune în termen sumele cuvenite celorlalţi coproprietari, instanţa va putea atribui bunul altui coproprietar, în condiţiile prezentului articol.
(4) La cererea unuia dintre coproprietari instanţa, ţinând seama de împrejurările cauzei, pentru motive temeinice, va putea să-i atribuie bunul direct prin hotărârea asupra fondului procesului, stabilind totodată sumele ce se cuvin celorlalţi coproprietari şi termenul în care este obligat să le plătească.
Art. 673 ind 11. - (1) În cazul în care nici unul dintre coproprietari nu cere atribuirea bunului ori, deşi acesta a fost atribuit provizoriu, nu s-au depus, în termenul stabilit, sumele cuvenite celorlalţi coproprietari, instanţa, prin încheiere, va dispune vânzarea bunului, stabilind totodată dacă vânzarea se va face de către părţi prin bună învoială ori de către executorul judecătoresc.
(2) Dacă s-a dispus ca vânzarea bunului să se facă de părţi prin bună învoială, instanţa va stabili şi termenul în care aceasta va fi efectuată. Termenul nu poate fi mai mare de 6 luni. La împlinirea termenului părţile vor prezenta instanţei dovada vânzării.
(3) În cazul în care vânzarea prin bună învoială nu se realizează în termenul prevăzut de alin. 2, instanţa, prin încheiere, va dispune ca vânzarea să fie efectuată de executorul judecătoresc."

Cam asa zice la lege, in mare si pe scurt.
Cum exact se aplica in practica, depinde muuuult de parti, de modul cum isi prezinta ele avantajele etc.
Daca o parte insista ca e orb, ca nu poate etc., mare castig nu are; daca ea insista pe nevoia sa locativa, pe faptul ca are sulta de dat etc., sansele lui sunt reale.
Va multumesc pentru raspuns. Mai am, totusi, doua intrebari la care nu gasesc raspuns: daca doi dintre cei sase mostenitori nu sunt de acord cu vanzarea casei si nu semneaza nimic, ce se intampla? Sau daca nu vor sa paraseasca spatiul care le revine de drept, ca mostenitori? pot fi dati afara din casa? Sau ii pot despagubi pe tremen nelimitat pe cei care doresc sa vanda? Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se va imparti averea bunicilor? ANAMARIA0702 ANAMARIA0702 Buna ziua!Am nevoie de un sfat cu privire la mostenirea bunicilor mei.Situatie sta cam asa:Bunicul meu a decedat in urma cu 4 ani dar dupa moartea lui tatal ... (vezi toată discuția)
Succesiune florinaldoiu florinaldoiu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie : In decembrie 2010 a decedat bunicul din partea mamei iar unchiul meu doreste sa facem succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)