1. Codul muncii spune:
Art.137...
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
2. Asta inseamna ca daca nu va da zile libere platite (adica si liber si platit, in ziua respectiva) atunci veti fi platiti dublu.
Ma scuzati ca scriu aici, dar nu vreau sa deschid un nou subiect pe aceeasi problema.
Lucrez intr-un fast-food foarte cunoscut. Noi in afara de data de 1 ianuarie(cand este inchis magazinul) nu avem zile libere de sarbatori (1 mai, craciun etc) lucram ca in orice alta zi obisnuita. Niciodata nu am primit zile libere si platite. Avem 2 zile pe saptamana libere si atat. Daca am avut 3 zile, atunci am fost pontat in consecinta. Am lucrat toate zilele craciun si nu am primit nici dublu si nici zile libere platite. Mi-au oferit zile mai multe libere in ianuarie dar s-a vazut si la salariu(adica am primit mai putin)
La inchidere de multe ori terminam in medie, cam cu 1 ora peste programul normal de lucru(adica ora 1 noaptea). Aceea ora nu este platita si nici nu se tine cont de ea. De multe ori am picat 5 inchideri la rand si s-au strans ore suplimentare echivalent cu o zi de lucru. Nu s-a tinut cont. Daca m-a trimis acasa mai devreme, s-au taiat orele cat as mai fi avut pana sa termin tura in mod normal.
Daca ne plangem de acest aspect, nici nu ne baga in seama, mai mult ne ia la misto si ca sa ne dam demisia daca nu ne convine, ori ca ne miscam noi incet. Dar spre exemplu cand se schimba uleiul la 4 masini, lucru care dureaza pe putin 3 ore ,se adauga la programul normal de curatenie, nici in acest caz nu se plateste. Ca si cum s-ar astepta sa stam cat e nevoie peste program fara sa ne plateasca. Am facut un calcul si pe luna, reiese aproximativ 16 ore pe care le petrecem facand diferite lucruri in interes de serviciu, nu schimband idei si impresii cu colegii despre filmul de aseara.
pana luna asta asa era si unde lucrez eu dar spun angajatorii ca legea 330/2009 art 20 prevede ca in zilele de repaus saptamanal,sarbatori legale etc.se plateste cu 100% fara libere.a intrat legea salarizarii unitare?nici nu stiu ce drepturi mai am.contractul colectiv de munca a expirat si se merge cu legea 330.
Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.
Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator.