avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua,
Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu pensia de urmas, tatal meu a decedat in 2003 si pana acum am primit pensie de urmas, dar acum am terminat liceul si vreau sa ma inscriu in sesiunea a 2a, la spiru haret, drept, la id/fr. Mai primesc pensia tinand cont ca sunt la id? Si mai am am o intrebare va rog daca aveti timp sa imi raspundeti. Dupa cat am citit in acest forum as putea sa si muncesc dar numai daca salariu este un sfert din salariu mediu pe economie, imi spuneti va rog exact care este acel salariu? Sau salariu mediu pe economie din lina precedenta?
Multumesc si sper sa nu fi deranjat.
Astept un raspuns.
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
costeaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:54, 5 August 2010
nu mai puteti beneficia de pensie de urmas daca urmati cursurile unei facultati la id.
Imi puteti va rog sa precizati legea, unde scrie asta?
Pentru ca am vazut in celelalte subiecte ca scrie asa:
"Copiii au dreptul la pensie de urmas:
- pana la varsta de 16 ani;
- daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani "

Cap. B, sect. V, pct. 20 din Ordinul nr. 340/2001, astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 129/2008:
20. Pensia de urmaş reglementată la art. 66 lit. b) din lege se acordă copiilor dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, indiferent de nivelul ei, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Prin urmare, veti primi in continuare pensie de urmas pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Daca lucrati, puteti primi pensie de urmas numai daca venitul brut lunar este mai mic de o patrime din salariul mediu brut pe economie, care este de 1.836 lei in anul 2010 (art. 16, alin. 2 din Legea nr. 12/2010).
Multumesc mult pentru raspuns, dar salariul minim pe economie este mai mare decat un sfert din salariul mediu, stiam ca este 720, sper sa nu ma insel. Nu inteleg cum as putea sa ma angajez.
1. Salariul minim de 720 lei este numai pentru bugetari. Salariul mini pe economie este de 600 lei.
2. In cazul dvs. este vorba de salariul mediu me economie prognozat prin legea bugetului de stat. Acesta este de 1836 lei. 1/4 = 459 lei.
3. Puteti lucra cu program redus (sub 8 ore pe zi).

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - adeverinta alistar alistar Trebuie adeverinta de la scoala pentru pensia de urmasi pentru copii daca copii au sub 16 ani ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Beneficiaza de pensie de urmas pe perioada masterului? fpamfile fpamfile Buna ziua, Fiul meu care beneficiaza de pensie de urmas (dupa tatal decedat),a absolvit anul acesta Ciclul I Bologna si dupa examenul de licenta isi continua ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas - desi am varsta de 22 de ani si sunt in continuarea studiilor nu am mai primit samaria samaria Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Am terminat prima facultate in 2008 si sunt inscrisa la alta momentan (spiru haret) si nu inteleg de ce nu am mai primit ... (vezi toată discuția)