avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Restituire dosar de la parchet la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Restituire dosar de la parchet la politie

Un dosar penal trimis de politie in baza art. 181 CP la parchet este restituit la politie ptr a se reface dosarul in baza la ce se poate cere refacere dosarului cind parchetul in faza initial avea atasat o nota ca se incepe urmarirea penala impotriva inculpatului X.Din ce cauze se poate cere refacerea dosarului are cineva vreo idee.Inculpatul X nu s-a sustras la nici o citatie a politiei si este total nelamurit ptr ca a fost cautat chiar de domnii de la interventii speciale,i-au fost luate 2 declaratii prima declaratie si a doua dupa perioada de timp de i s-a transcris pe cea tip de la politie.Se poate astepta sa i se propuna arest preventiv in baza art 181 ,oare cate persoane sunt arestate preventiv in baza art 181,nu cumva fac un abuz .Este binevenita orice parere din partea dvs.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 02:22, 6 August 2010
nu cred ca se pune problema arestului preventiv fiindca din ce relatati nu sunt indeplinite conditiile cerute de lege pt a se propune luarea masurii arestarii, masura pe care oricum doar instanta de judecata e competenta sa se pronunte.poate s-a trimis dosarul inapoi la politie nefiind destule probe care sa duca la vinovatia celui arestat.
Nu sunt intrunite prevederile art 148 cod procedura penala in acest caz pentru a se dipune masura arestarii preventive, mai ales ca este vorba de o infractiune la care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Este posibil ca in cauza sa nu se fi administrat suficiente probe care sa dovedeasca vinovatia invinuitului si din aceasta cauza sa se trimita dosarul la politie pentru completarea probatoriului.
GHITA FLORIN a scris:

Un dosar penal trimis de politie in baza art. 181 CP la parchet este restituit la politie ptr a se reface dosarul in baza la ce se poate cere refacere dosarului


Stimate domn Ghita Florin

Asa cum relatati dv, inteleg ca obiectul dosarului este infractiunea de vatamare corporala din culpa( art. 181 CP).
Dosarul a fost inaintat de catre politie parchetului cu o anumita propunere prevazuta de Codul de procedura penala( fie scoatere de sub urmarire penala fie trimitere in judecata, in conditiile in care ati spus ca s-a inceput urmarirea penala in cauza).

Dosarul poate fi restituit de Parchet catre Politie, in baza unei Rezolutii sau Note. Prin acea rezolutie/nota, procurorul de caz stabileste ce activitati de urmarire /cercetare penala mai trebuie desfasurate, pentru a se lamuri cauza, a se proba infractiunea/ vinovatia persoanei cercetate.
Motivele restituirii pot fi: administrarea de probe noi, propuse de partile in cauza, refacerea sau dispunerea unei expertize, reaudierea martorilor pe anumite aspecte si pot fi multe alte motive! Necunoscand speta in detalii, nu pot sa va spun concret motivele restituirii( pe care, de altfel, le puteti afla citind dispozitia procurorului)

Nu cred ca se pune problema retinerii sau arestarii preventive, daca pana la acest moment nu s- a operat inca aceasta masura!

Trebuie sa asteptati sa se deruleze ancheta, conform dispozitiilor date de procuror.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate prelungii arestul preventiv fara noi probe? minimiri minimiri este vb de un dosar de frada infomatica,iar procurorul a cerut prelungirea mandatului de arestare preventica pe motiv ca nu a avut timp sa puna probe dat fiind ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva floare-albastra floare-albastra inftactiune: luare de mita durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine arestarea preventiva pentru inselaciune? florindbro florindbro Cum se poate obtine arestarea preventiva in cazul unui inculpat cercetat pentru inselaciune? Inselaciunea este pentru un autoturism in valoare de 50000 euro. ... (vezi toată discuția)