avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pb ivite intre 2 frati privind terenul si casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pb ivite intre 2 frati privind terenul si casa mostenite de la parinti

Inainte de toate, salut comunitatea avocatnet. Acum sa trec la subiect:

Doi frati au mostenit in cote egale un teren de 250 mp si o casa cu 4 camere + dependinte si un loc de veci. Pe certificatul de mostenitor al fiecaruia apare cota de 1/2 la toata masa succesorala , fara a fi specificat ce anume primeste fiecare ( ex . 250 din curte , partea din fatza , 2 cam din spate etc.)
Unul din cei doi frati foloseste in mod abuziv atat terenul, cat si casa , ocupand deja 3 camere din cele 4 , lasandu-i celuilalt doar o camera, desi are dreptul la 2 + dependinte. De asemenea, se gandeste sa construiasca, sa renoveze, sa se extinda pe toata suprafata etc. fara a-i cere acceptul celuilalt frate.
Mai adaug si faptul ca si-a insusit si locul de veci fara acordul fratelui si fara a-i plati vreo despagubire.

INTREBARI: 1) pt fratele nedreptatit e mai usor sa se adreseze instantei pt o iesire din indiviziune sau sa mearga la notar pt partajul succesoral? ( ce avantaje / dezavantaje prezinta actiunea in instanta sau la notariat ==> ca timp , proceduri si taxe ? )
2) Ce ar trebui sa faca fratele nedreptatit pt a-l impiedica pe fratele sau de a construi / renova / extinde pe terenul comun si casa pe care o au in cote egale?
3) Fratele nedreptatit are voie sa demoleze constructiile facute abuziv pe terenul comun , mai ales ca se intind pe mai mult de jumatate decat ar fi avut voie conform certificatului de mostenitor?

Multumesc anticipat pt raspuns!
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2007
Morrigan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 19:44, 17 Septembrie 2007
Faceti o actiune in instanta pentru iesire din indiviziune. Este singura cale pe care o aveti daca nu va intelegeti.
In principiu, fratele dvs. ar trebui sa aiba acordul dvs. pentru constructie si demolare.
Cel mai bine este sa faceti cat mai curand iesirea din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)
Pot recupera taxa de timbru in cazul unui partaj? Aurica TRUTA Aurica TRUTA Locuiesc impreuna cu sotul, doi copii si mama mea in casa parintilor mei. Dupa moartea tatalui meu s-a incheiat un partaj intre noi prin care mie imi revenea ... (vezi toată discuția)
Cota parte din casa mostenita dupa renovare Andra Valeria Andra Valeria S-a facut actul de mostenire la notar dupa decesul bunicilor 50-50 in favoarea mamei si a matusii pentru o casa cu teren. Am convenit de comun acord toată ... (vezi toată discuția)