avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie : mama mea ( este in viata ) a facut un testament notarial acum cativa ani , in care se imparteau : un teren ( fratelui meu ) , si un apartament ( mie - deoarece acum 15 ani am platit acest apartament - figurez in acte ca girant platitor ) . Acum cateva luni mama mea a vandut terenul si a dat banii fratelui meu . Desi mama mea are 78 de ani , iar terenul figura intr-un testament valabil , notarul la care s-a facut actul de vanzare-cumparare al terenului , nu i-a cerut mamei un certificat medico-legal care sa ateste ca este in deplinatatea facultatilor mintale . Ce act ( eventual notarial ) as putea sa fac , atata timp cat mama este in viata , pentru ca sa imi revina , dupa decesul mamei , apartamentul pentru care am platit ? Ea nu vrea sa-mi faca nici act de vanzare - cumparare , nici de donatie , pentru ca ii este frica ca o voi da afara din casa . II este greu , de asemenea , sa mearga la Institutul medico-! legal pentru certificatul medical pe care , in acest caz , mie notarul mi-l cere , daca vreau sa-mi faca act de donatie sau de vanzare-cumparare .
Sa-i ceara fratelui meu o declaratie ca si-a primit banii si nu mai are nici o pretentie de la ea ?
Sa faca mama o declaratie notariala cum ca i-a dat ceea ce i se cuvenea ?
Sa faca un nou testament , in care sa specifice ca si-a indeplinit obligatiile fata de el ?

Va multumesc anticipat
-----------------------------------------------------------------
Cel mai recent răspuns: kyrradan , utilizator 16:36, 19 Septembrie 2007
Daca mama dvs nu revoca acest testament , la momentul decesului el va fi valabil si dvs veti mosteni apartamentul.Vanzarea terenului reprezinta o revocarea partiala a testamentului, in privinta clauzelor referitoare la teren, restul clauzelor nefind afectate.
Puteti sa-l rugati pe fratele dvs sa se prezinte la notar si sa dea o declaratie autentica, pe proprie raspundere, ca a primit acea suma de bani ce a reprezentat contravaloarea terenului vandut de mama dvs. In cazul in care testamentul este revocat in intregime (momentan este revocat partial), la decesul mamei dvs puteti sa va folositi de acea declaratie autentica si sa cereti raportul donatiilor adica sa solicitati ca suma de bani primita sa se adauge la intreaga masa partajabila (mostenirea ramasa de pe urma mamei dvs.) urmand ca apoi sa se stabileasca cotele cuvenite, respectiv cate 1/2 pentru fiecare. In cazul in care va intelegeti, aceasta operatiune se poate realiza la notar iar in caz contrar, in instanta.
Hello, cred ca mama dvs. trebuia sa imparta manii de pe teren in mod egal la cei doi copii. Daca nu a dorit acest lucru, inseamna ca s-a razgandit in ceea ce priveste cuprinsul testamantului. La decesul ei nu puteti primi in intregime apartamentul, deoarece fratele are o jumatate rezervata, ca descendent direct. Deci solutia unica este sa va rugati de mama dvs. sa va vanda apartamentul, eventual cu un drept de abitatie viagera. Trebuie sa-i explice cineva ca acest mod ii asigura garantarea deplina a dreptului de a locui in apartament pe toata durata vietii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire. rrobi rrobi Bună ziua !Am un testament lăsat de către mama mea în care stipulează că îmi lasă toate bunurile imobile prezente și viitoare ,iar fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren dolinay dolinay Buna ziua. Mama are un teren pe care a fost eliberat o autorizatie de construire. Constructia am efectuat noi, eu si sotul meu, astfel ne am inteles sa facem o ... (vezi toată discuția)