Stramutarea, asa cum este ea prevazuta de art.55 C.pr.pen., este remediul procesual prin intermediul caruia o anumita cauza penala este luata din competenta unei instante si data spre rezolvare unei alte instante de acelasi grad si de aceeasi natura in vederea garantarii impartialitatii intregii instante. Stramutarea implica, deci, o derogare de la competenta teritoriala (ratione loci), atragand o deplasare de competenta teritoriala intre instante de acelasi grad si de aceeasi natura. In acest caz, instantei competente teritorial dupa regulile obisnuite i se substituie o instanta delegata (forum delegationis). Ea este posibila numai in urmatoarele cazuri: IN CADRUL INSTANTELOR JUDECATORESTI, NU SI IN CADRUL CELORLALTE ORGANE JUDICIARE, in cadrul activitatii de judecata a cauzelor penale, nu si in cadrul activitatii administrative a instantei, in orice etapa de judecata (cu exceptia cauzei aflate in curs de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie), la o instanta egala in grad (cu aceeasi competenta materiala, personala si functionala) si de aceeasi categorie. In acest sens, s-a observat ca stramutarea constituie o procedura speciala, de stabilire a competentei teritoriale a instantei de judecata, menita tocmai sa asigure conditiile unui proces echitabil, in care partile sa dispuna de aceleasi mijloace de aparare si sa aibe posibilitatea sa isi exercite dreptul la aparare in mod efectiv si eficient.
Situatia in care va aflati d-voastra este una in care nu aveti cum sa cereti stramutarea cauzei deoarece, deocamdata dosarul se afla in instrumentare la procuror, respectiv la prim-procuror care solutioneaza plangerea partii vatamate. Dosarul nu se afla pe rolul niciunei instante de judecata despre care sa aveti cauze de suspiciune generala, care sa impuna cererea de stramutare a cauzei. Abia dupa ce veti face plangere in fata instantei impotriva rezolutiilor de netrimitere in judecata (art.278 indice 1 C.pr.pen.) sau plangere impotriva ordonantei prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, cand fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni (art. 249 indice 1 C.pr.pen.), veti putea cere stramutarea cauzei conform art.55 C.pr.pen.. Unii dintre colegi s-ar putea sa nu fie de acord cu mine si sa sustina punctul de vedere ca stramutarea ar putea fi ceruta doar in momentul judecarii pe fond a cauzei, opinie pe care o respect dar nu o si impartasesc. Ca urmare, pentru a putea fi mai explicit, in literatura de specialitate s-a acceptat ca temeiul stramutarii ar putea exista nu numai pentru actele procesuale care privesc in exclusivitate fondul cauzei, ci si pentru chestiuni de procedura, respectiv pentru toate actele indeplinite in general, in fata instantei la care se solicita stramutarea. O asemenea concluzie este fireasca si se coreleaza perfect cu insasi natura juridica a "stramutarii", care este conceputa ca remediu procesual.
Totusi, parerea mea este ca, in speta d-voastra, cauzele de suspiciune sunt, mai de graba, de natura individuala si nu colectiva, si se refera la procurorul care a instrumentat dosarul.
Remediile procesuale in materia competentei sunt mijloacele legale de inlaturare a suspiciunilor cu privire la obiectivitatea si impartialitatea persoanelor ce concura la realizarea scopului procesului penal. Ele au la baza cauzele de suspiciune, care sunt prezumtii legale cu privire la lipsa de obiectivitate sau impartialitate si sunt de doua feluri: cauze de suspiciune individuala, ce se refera personal la un anumit judecator, procuror, magistrat asistent, organ de cercetare penala, grefier de sedinta, expert ori interpret, si cauze de suspiciune colectiva, ce se refera la totalitatea judecatorilor unor instante judecatoresti. Consider ca va regasiti in situatia unei cauze de suspiciune individuala, al carei remediu procesual nu este stramutarea ci incompatibilitatea (prin abtinere sau recuzare).
Va multumesc pentru pacienta, succes!