avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Revizuire si stramutarea cauzei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Revizuire si stramutarea cauzei

Daca se urmează procedura de revizuire, după introducerea cererii la Parchetul de pe langa instanta care a trimis in judecată ,cauza poate fi stramutată la o alta instanta???????
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 18:46, 24 Aprilie 2012
se stramuta numai dosarele aflate pe rolul instantelor.
cercetarea o face politia si parchetul de pe raza savarsirii infractiunii.
Bun.. Atunci după cercetările poliției si parchetului, după ajungerea in instanta a cauzei pt revizuire si rejudecare , operează stramutarea??? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
anju, utilizator
Stramutarea cauzelor penale si civile se poate solicita pentru a inlatura unele situatii care pun in pericol desfasurarea normala a unui proces de natura penala sau civila se poate face apel la institutia stramutarii. Acest remediu procesual consta in transmiterea competentei de a judeca o cauza catre alta instanta de acelasi grad.
Motivele de stramutare:
Civil
a. Cand una dintre parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistratii sau asistentii judiciari ai instantei;
b. Pentru banuiala legitima;
*
Banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale.

c. Pentru siguranta publica.
* Constituie motive de siguranta publica acele imprejurari care creeaza presupunerea ca judecata procesului ar putea produce tulburarea ordinii publice.

Penal
a. Cand impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor;
b. Cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice;
c. Cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatorii, procurorii, asistentii judiciari sau grefierii instantei.
Care este motivul pt care doriti sa cereti stramutarea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mutare dosar la o alta instanta din alt judet manuelaturcu manuelaturcu Buna ziua, Cum pot muta un dosar care se judeca la un Tribunal dintr-un judet la un un alt tribunal din alt judet ? (vezi toată discuția)
Cum transfer un dosar penal de la o judecatorie aniela 2 aniela 2 As vrea sa transfer un dosar penal aflat la o judecatorie din judetul salaj la bucuresti cum procedez? motivul legitim e o banuiala de partinire din partea ... (vezi toată discuția)
Mutare dosar penal rrrrrr rrrrrr Buna seara! Intrebarea mea ptr. dvs. ar fi: Se poate muta un dosar penal dintr un tribunal in altul? (adica am vrea sa se judece cazul in alt oras de un alt ... (vezi toată discuția)