avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

Buna ziua. Suntem o familie de tineri casatoriti si am dori sa obtinem un raspuns concret la o problema care ne macina. Practic, nu stim ce sa facem. Ni s-a propus de curand sa avem grija de o batrana de 75 de ani in schimbul unui apartament cu 2 camere. Problema este ca batrana are un fiu denaturat, care nu o ajuta cu nimic. Batrana are probleme de sanatate si se deplaseaza greu. Ce act ar trebui noi sa incheiem cu batrana, in schimbul serviciiilor noastre pentru ca fiul sa nu aiba niciun drept asupra apartamentului dupa moartea ei? Stim ca nu va fi usor dar am vrea sa stim de la inceput care sunt dezavantajele pentru noi. Va multumim anticipat si sper ca ne puteti ajuta pentru a lua decizia corecta.
Cel mai recent răspuns: elenabr , utilizator 23:44, 8 August 2010
elenabr a scris:

Buna ziua. Suntem o familie de tineri casatoriti si am dori sa obtinem un raspuns concret la o problema care ne macina. Practic, nu stim ce sa facem. Ni s-a propus de curand sa avem grija de o batrana de 75 de ani in schimbul unui apartament cu 2 camere. Problema este ca batrana are un fiu denaturat, care nu o ajuta cu nimic. Batrana are probleme de sanatate si se deplaseaza greu. Ce act ar trebui noi sa incheiem cu batrana, in schimbul serviciiilor noastre pentru ca fiul sa nu aiba niciun drept asupra apartamentului dupa moartea ei? Stim ca nu va fi usor dar am vrea sa stim de la inceput care sunt dezavantajele pentru noi. Va multumim anticipat si sper ca ne puteti ajuta pentru a lua decizia corecta.

de la un prieten de-al meu ,stiu ca un act de vanzare-cumparare cu o clauza viagera pt. batrana v-ar pune la adapost !
Sau un contract de intretinere, prin care va obligati sa o ingrijiti pe batrana, cu tot ceea ce implica acest aspect, iar in schimbul intretinerii ea sa va transfere dreptul de proprietate asupra apartamentului. Daca va veti indeplini obligatiile asumate iar batrana nu va avea motive sa ceara desfiintarea actului, la decesul acesteia veti deveni proprietari si nu mai poate nimeni ataca actul.
La inchieerea contractului batrana va trebui sa prezinte dovada medicala a faptului ca se afla in deplinatatea facultatilor mintale. Mergeti la un notar , sigur va va oferi cea mai buna si mai sigura varianta.
Contract de intretinere.
Cu privire la redactarea contractului sfatul meu este sa apelati la serviciile unui avocat.;)
Nu va bazati pe experienta natarului. Notarul nu va reprezinta interesele.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Eu sunt de parere , ca cel mai sigur este un contract de vanzare cumparare intre dv. si batrana cu clauza de intretinere permanenta pana la moartea batranei.Atentie in contractul de vanzare cumparare trebuie specificat expres ca batrana nu sufera de o boala mintala,cu dovezi autentice (analize medicale complecte la zi)....in caz contrar si acest act de vanzare cumparare cu clauza viagera , poate fi atacat in instanta dupa moartea batranei.Multa Bafta!
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Mostenire, act neatacabil Annarina Annarina Buna ziua. O batrana de 90 ani vrea sa lase ca mostenire apartamentul in care locuieste unei familii tinere care sa aiba grija de ea. Mentionez ca batrana a ... (vezi toată discuția)
Cateva sfaturi legat de un contract de intretinere azkan azkan Buna ziua. As vrea sa va relatez cat de cat problema ca sa ma fac perfect inteles. Eu agent imobiliar (PFA), necasatorit (la vara ma insor) sunt indragit de ... (vezi toată discuția)