buna ziua. am mai multe nelamuriri dupa cum urmeaza: :-daca dintr-un apt. fratele are 75% si eu 25% ,am certificat de mostenitor, pot locui in apt./? ; mama are drept de mostenire dintr-o casa pe care tata o are inainte de casatorie(el este mort)? va multumesc.
Da aveti tot dreptul de locuinta...in caz contrar puteti cere fratelui sa va despagubeasca.Cererea se introduce in instanta-iesire din indiviziune-.
Nu mama dv.,nu are drept de mostenire din aceea casa,numai copii rezultati in urma casatoriei cu tatal au drept.Cel mult mama are drept de habitatie pana la moarte.
Daca mama dvs. era casatorita cu defunctul dvs. tata la data deschiderii mostenirii9 adecesului) , are si ea dreptul , fiind un drept recunoscut prin lege, adica dreptul de mostenire al sotului supravietuitor. In acest caz, ea vine la mostenire alaturi de dvs. , descendentii.
Niu conteaza modul in care defunctul dobandise proprietatea sau daca era un bun propriu al acestuia.
va multumesc pentru raspuns. mama s-a recasatorit pina la deschiderea succesiunii,dar aceasta casa(a tatalui) nu a fost bagata la taxa de succesiune ,succesiune pe care a facut-o numai pentru apt.
Perfect de acord cu legally!
Eu am consultat un notar, care mi-a spus ca in cazul decesului meu, toate bunurile proprii(mostenite sau cumparate) inainte de casatorie, deci bunuri proprii, vor intra in masa succesorala, din care sotul supravietuitor va mosteni 25% si fiul nostru 75% !!!
Mostenire
laura_daniel_nita
Buna ziua.
Intrebarea mea probabil o sa para banala
Tatal meu vitreg a decedat.
dansul avea un copil. Mostenirea se imparte intre mama mea si acest copil. ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Gelucu
Detin un apartament in calitate de proprietar-titular, achitat in 1993, si am un copil rezultat dintr-o casatorie anterioara; in 2007 m-am ... (vezi toată discuția)