avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua.
Intrebarea mea probabil o sa para banala
Tatal meu vitreg a decedat.
dansul avea un copil. Mostenirea se imparte intre mama mea si acest copil. as dori sa stiu in ce proportii?
conteaza faptul ca acest copil nu a avut mari legaturi cu tatal meu vitreg?adica nu a fost apropiat de acesta, se vedeau la cateva luni de zile.
si as dori sa stiu daca conteaza faptul ca am locuit cu tatal vitreg si mama mea, acesta m-a crescut ca pe copilul lui.

de asemenea as mentiona copilul sau nu a participat la cheltuielile de inmormantare.

multumesc
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Daca nu a participat la cheltuielile de inmormantare , o sa le recuperati in functie de modul in care se imparte mostenirea .
Modul in care se imparte mostenirea depinde si de bunurile care vin la mostenire ,adica daca bunurile ramase sunt bunuri proprii ale defunctului sau bunuri comune .

Daca la mostenire vin descendentii de gradul I , (copiii), alaturi
de sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota de 1/4 sotului supravietuitor , iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.

Pentru a avea dreptul la mostenire sotul supravietuitor trebuie sa aiba calitatea de sot la data deschiderii mostenirii, chiar daca nu a avut copii cu defunctul ori nu convietuiau la data deschiderii mostenirii sau erau despartiti in fapt.

Sotul supravietuitor are un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta si un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit .

Legea ii recunoaste sotului supravietuitor, din momentul deschiderii mostenirii, un drept de a folosi casa in care a locuit (proprietatea sotului decedat), daca aceasta face parte din mostenire si daca sotul supravietuitor nu are o locuinta
proprie. Acesta este un drept temporar care dureaza pana la iesirea din indiviziune, dar cel putin 1 an de la data deschiderii succesiunii sau pana la recasatorirea sotului supravietuitor.
Dreptul este inalienabil, sotul supravietuitor neputand inchiria partea din casa in care nu locuieste , dimpotriva, comostenitorii pot cere restrangerea dreptului de abitatie, in cazul in care locuinta nu-i este necesara in intregime sotului supravietuitor .
Dreptul de abitatie este si insesizabil, neputand fi urmarit de creditorii sotului supravietuitor.
Sotul supravietuitor beneficiaza de acest drept cu titlu gratuit; pe perioada in care se bucura de acest drept nu este obligat sa plateasca chirie mostenitorului care a dobandit proprietatea casei.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Foarte corect! D-soara Romania Inedit v-a explicat exact cum sta treaba. Iar daca este singurul copil al tatalui sau va mosteni 3/4 din masa succesorala reprezentata de partea tatalui!
B-)

:offtopic: Am rugamintea sa nu mai postati 2-3 mesaje consecutive si sa incercati sa cuprindeti toate problemele intr-un mesaj.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Deci, concret si mai pe scurt, mama dvs. are dreptul la 1/4 din bunurile ramase de la sot, iar fiul sau la 3/4 din aceste bunuri, daca este singurul copil al tatalui. Daca sunt mai multi copiii, atunci aceasta cota de 3/4 se va imparti la cati copii sunt.
MIHAI GRIGORE a scris:
Foarte corect! D-soara Romania Inedit v-a explicat exact cum sta treaba. Iar daca este singurul copil al tatalui sau va mosteni 3/4 din masa succesorala reprezentata de partea tatalui! B-)


Ma bucur ca domnisoara Mihai Grigore v-a confirmat .

Daca defunctul nu avea bunuri proprii in momentul casatoriei cu mama dumneavoastra , atunci mama dumneavoastra v-a avea 5 optimi din toate bunurile comune , deoarece 4 optimi erau deja ale ei , iar 3 optimi din avere ii vor reveni fiului sotului , minus partea lui din cheltuielile de inmormantare si pomeni , adica 75 % din totalul cheltuielilor .

Trebuie sa retineti ca sumele reprezentand cheltuielile de inmormantare trebuie dovedite si nu pot fi luate in considerare cheltuieli mai mari decat nivelul de trai pe care il avea defunctul , adica daca defunctul umbla cu pantalonii rupti cheltuielile de inmormantare luate in considerare sunt pentru un nivel modest , iar pomenile la fel .
Pe numele tatului meu vitreg este un apartament, si pe numele ambilor soti este un alt apartament.
in instanta nu se tine cont de faptul ca acest copil nu s-a interesat deloc de parintele sau?
sa inteleg ca daca nu sunt adoptata de acesta nu se pune discutie?

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire cainebogdan cainebogdan Buna Ziua Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior. Tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot supravietuitor dimabronia dimabronia buna ziua. De curand mi-a decedat sotul. Impreuna ne-am cumparat un apartament si o masina , iar acum sant amenintata de fratele sotului ca a acceptat ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)