avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendarea contractului individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendarea contractului individual de munca

Contractul individual de munca se suspenda incepand cu data intrarii in cele 126 zile de concediu prenatal sau dupa expirarea acestora, respectiv la intrarea in concediul pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani? Este foarte important pentru mine deoarece sunt insarcinata in 7 luni si intru in concediul prenatal incepand cu data de 09.08.2010, urmand sa nasc in luna octombrie 2010, iar in functie de data suspendarii contractului individual de munca am inteles ca mi se calculeaza atat numarul zilelor de concediu de odihna, cat si indemnizatia de concediu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 8 August 2010
1. CIM se suspenda de drept (prin efectul legii), in cazul concediului de maternitate = sarcina si lauzie (art.50, lit.a) din Codul muncii).
2. CIM se suspenda la initiativa (cererea) salariatului, in cazul CCC pana la 2 ani (art.51(1), lit.a) din Codul muncii).
3. Daca pe 09.08.2010 intrati in concediu de maternitate (prenatal) de ce va mai ganditi la CO? Aveti alte griji mai importante acum: sanatatea copilului si a dvs.
Multumesc pentru raspuns. De fapt, concediul legal de odihnă la unitatea unde lucrez este de 30 zile lucrătoare pe an. Initial am fost programata pentru concediul de odihna in perioada 12.07.2010-23.08.2010 insa, ulterior, am fost informata de catre angajator ca, de fapt, numarul zilelor de concediu de odihna se reduce la 20 de zile, (raportat la perioada lucrata) avand in vedere ca urmeaza sa intru-n prenatal, data de la care mi se suspenda si contractul individual de munca. Deci pana-n prezent am efectuat doar 20 din cele 30 de zile de concediu de odihnă avute initial, coincidenta fiind faptul ca pot intra-n prenatal, incepand chiar de maine, altfel aş fi intrat doar de la data de 23.08.2010, data expirarii celor 30 de zile de concediu de odihna. Problema este alta: am primit anticipat prima de vacanta (concediu) aferentă intregului an si mi se solicita restituirea contravalorii acesteia, pe lunile august-decembrie, motivand faptul ca mi se suspenda contractul de munca de la data intrarii-n prenatal (ceea ce nu mi se pare legal din moment ce concediul prenatal il trimit la angajator, iar cererea pentru suspendarea contractului individual de munca se formuleaza doar dupa expirarea celor 126 de zile). De aceea este foarte important pentru mine sa stiu data exacta a suspendarii contractului individual de munca pentru ca , daca va fi desfacut doar dupa expirarea celor 126 de zile (prenatal), adica 12.12.2010, n-ar mai trebui să restitui prima de vacanta. (Menţionez că prima de vacanta se acorda la nivelul intregului an si este diferita de plata zilelor de concediu de odihna efectuate).
1. Suspendarea CIM nu inseamna si incetarea (desfacerea) acestuia. Pe periaoda suspendarii CIM ramaneti salariata firmei dar nu primiti salariu (veti primi indemnizatia de concediu de maternitate, suportata de Casa de Asigurari Sociale, si indemnzatia de CCC, suportata de stat).
2. Asa cum v-am spus si in mesajul precedent, suspendarea CIM incepe de la data intrarii in concediul de maternitate.
3. Problema cu prima de vacanta nu este cuprinsa in nici o lege. Ea este rezolvata de CCM, sau Regulamentul intern, prin care vi se acorda aceasta.
Multumesc pentru promtitudine. Imi puteti spune va rog daca sotul poate intra in concediul pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani la data implinirii de catre copil a varstei de 8 luni, avand in vedere faptul că sotul este momentan somer si îi expira somajul in luna mai 2011?
Sotul poate intra in CCC numai daca la data nasterii copilului indeplinea conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC.
Sotul dvs poate suspenda somajul si sa intre in CCC, apoi la terminarea CCC va reintra in somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca maternitate simona_iunie simona_iunie Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este momentul in care se suspenda la ITM contractul de munca al unie angajate aflata in maternitate: imediat ce primeste ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal și de creștere copil după expirarea contractului Neva09 Neva09 Bună ziua! V-aș ruga, dacă puteți, sa ma ajutați cu următoarea problema: În acest moment sunt în prenatal, contractul îmi expira în data de 11 mai ... (vezi toată discuția)