Sfatuiti-ma va rog intr-o problema: Matusa mea, inainte de deces mi-a lasat prin testament o casa, instituindu-ma legatar cu titlu particular. Eu am locuit cu matusa in acelasi imobil, intre timp eu m-am casatorit, sotul meu fiind medic. In timpul cat am locuit in casa (5 ani), sotul meu a tratat-o pe matusa mea. Matusa nu a avut copii, parintii si fratii sunt decedati. Acum, un nepot din sora doreste sa-mi atace testamentul invocand art. 812 spunand ca sotul meu a influentat-o. Eu sunt ruda de gradul 4 cu defuncta. Pot fi socotita persoana interpusa in conditiile in care eram ruda cu batrana? Era mai bine ca sotul meu sa o lase pe batrana fara asistenta medicala doar pentru a nu-mi ataca cineva testamentul? Ce sanse are nepotul de a-mi ataca testamentul? multumesc!
Cand a fost incheiat testamentul? De cand locuiti cu matusa? La ce data v-ati casatorit?
Care este data decesului testatoarei?
Vi s-a emis un certificat de mostenitor pe baza testamentului?
Reveniti cu aceste detalii si mai discutam.
testamentul a fost incheiat cu un an inainte de decesul batranei. Eu locuiesc de aproximativ 5 ani iar sotul de 2 ani. Testatoarea a decedat acum o luna. Da, mi s-a eliberat certificat de mostenitor.
Cum poate o lege sa te invinuiasca de faptul ca aiajutat pe cineva din familie?
Toate aceste date nu au mare importanta.
De aceea vi s-a si emis certificat de mostenitor.
Testamentul este perfect valabil, iar nepotul nu are dreptul sa-l atace pentru ca nu este mostenitor rezervatar.
Art. 810 se refera la medici, nu la sotii, rudele sau afinii acestora si se refera la tratarea bolii din cauza careia a decedat, testamentul fiind cauzat de starea de boala.
In plus, 810 are 2 exceptii, una din ele prevazuta la pct. 2 constand in "dispozitiile universale, în caz de rudenie pânã la al patrulea grad inclusiv, afarã numai dacã mortul va avea erezi în linie dreaptã si dacã acela, în profitul cãruia s-a fãcut dispozitia, nu este el chiar erede în linie dreaptã.
Nu puteti fi considerata persoana interpusa in sensul art. 812 in conditiile in care ati locuit cu ea timp de 5 ani, i-ati acordat companie, sprijin si ingrijire, sunteti rude si faptul ca ati locuit impreuna dovedeste o anumita afinitate.
Imprejurarea ca v-ati casatorit cu un an inainte de intocmirea testamentului, ca intamplator sotul era medic si locuind in aceeasi casa cu sotia si ruda sa au tratat matusa nu sunt elemente de natura sa induca o eventuala idee de interpunere de persoane.
Asa incat, nu cred ca sunt motive sa va impacientati, insa daca va va actiona in judecata cred ca e bine sa apelati la un aparator.