avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... HG 735/2010: Recalcularea pensiilor militare de stat, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

HG 735/2010: Recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor

Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 527, din 28 iulie 2010.

Potrivit acestui act normativ, pensiile se recalculeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000, respectiv cuantumul pensiei se va determina prin inmultirea punctajului mediu anual cu valoarea unui punct de pensie.

In sistemul public de pensii punctajul mediu anual se determina in functie de un stagiu complet de cotizare care difera de la asigurat la asigurat, avandu-se in vedere sexul si data nasterii acestuia. Potrivit art. 4, alin. (2) din HG nr. 735/2010, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Aceasta este diferenta majora pe care am remarcat-o dupa citirea HG nr. 735/2010, stagiul complet de cotizare fiind un element foarte important in procesul de stabilire a cuantumului pensiei.

Dupa cum rezulta din art. 12 al HG nr. 735/2010, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale va pune la dispozitia institutiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotarari, gratuit, aplicatiile informatice specifice, respectiv programul cu ajutorul caruia se calculeaza pensiile in sistemul public.

Institutiile prevazute la art. 16 din HG nr. 735/2010 pot emite instructiuni de aplicare, instructiuni care, in opinia mea, vor avea caracter de acte interne.

Accesand link-urile de mai jos, puteti citi Legea nr. 119/2010 si anexele HG nr. 735/2010.
www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 1. — Pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Art. 2. — (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de catre beneficiari si stabilirea cuantumului fiecarei pensii.
(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale in vederea recalcularii pensiilor sunt prevazute in anexele nr. 1a, 1b si 2.
(3) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in Ministerul Apararii Nationale, documentele doveditoare se solicita de catre acestia prin centrele militare judetene/zonale/de sector sau prin unitatile militare din care au facut parte, dupa caz.
(4) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in celelalte institutii din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicita de catre acestia de la ultima unitate din care au facut parte sau de la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, in situatia in care aceste unitati au fost desfiintate.
(5) Pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate sau, dupa caz, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual se vor lua in calcul veniturile corespunzatoare functiei pe care acesta a fost incadrat in tara.
(6) Documentele doveditoare obtinute in conditiile alin. (3) si (4) se depun de catre beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza in ordinea inregistrarii documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar in lipsa acestora, incepand cu cele mai vechi dosare aflate in plata, in functie de anul si luna deschiderii dreptului la pensie.
Art. 3. — La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseste valoarea punctului de pensie valabil la data incheierii procesului de recalculare.
Art. 4. — (1) Stagiul de cotizare reprezinta vechimea in serviciu si, dupa caz, vechimea in munca prevazuta de legislatia in vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiaza sau care i se cuvine, la data inceperii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8—10 din Legea nr. 119/2010.
(2) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Art. 5. — Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 se considera a fi indeplinite conditiile de acordare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 6. — (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decat cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) In perioada 1 aprilie 2001—1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in vigoare in perioada respectiva.
Art. 7. — In situatia pensiilor de invaliditate, stagiul potential acordat la stabilirea drepturilor de pensie pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010 se mentine si pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 78 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 8. — Pensia de urmas se stabileste procentual din pensia recalculata la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9. — (1) Daca din documentatia de pensionare rezulta perioade de vechime in munca exprimate in saptamani de cotizare, ca urmare a achitarii contributiei catre fostele case de asigurari sociale, aceste perioade se vor transforma in stagiu de cotizare exprimat in ani si luni de cotizare.
(2) In acest caz, pentru determinarea punctajului mediu annual se vor utiliza salariile medii brute pe economie din perioadele respective.
(3) Daca din documentatiile de pensionare nu rezulta localizarea saptamanilor de cotizare in cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat dupa data de 1 aprilie a anului respectiv.
Art. 10. — (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acorda astfel:
a) de la data de intai a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a).
Art. 11. — Pensiile de serviciu ale caror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotararilor definitive si irevocabile ale instantelor de judecata se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei hotarari.
Art. 12. — (1) In vederea aplicarii prevederilor prezentei hotarari, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale pune la dispozitia institutiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotarari, gratuit, aplicatiile informatice specifice.
(2) Aplicatiile informatice prevazute la alin. (1) urmeaza sa fie adaptate specificului propriu de catre institutiile care efectueaza recalcularea.
Art. 13. — (1) Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisa de structurile de pensii, care va cuprinde in mod obligatoriu temeiurile de fapt si de drept care au stat la baza recalcularii, precum si termenul in care poate fi introdusa contestatia.
(2) Deciziile de pensie recalculata se comunica in scris beneficiarilor, in termen de 30 de zile de la data emiterii.
Art. 14. — (1) Impotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Deciziile comisiilor de contestatii pot fi atacate in instanta, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 15. — Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se autorizeaza entitatile implicate in acest proces, din cadrul institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, sa incheie contracte de prestari servicii/conventii civile.
Art. 16. — In aplicarea prezentei hotarari, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii pot emite instructiuni de aplicare, aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.
Art. 17. — Anexele nr. 1a, 1b si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.

Lucrurile s-au intamplat asa cum am scris de mult pe acest forum. Deja au inceput sa sedea in plata pensiile recalculate. Toate pensiile militare au fost recalculate lundu-se in considerare salariul mediu pe economie. Am sa postez un material care a fost publicat chiar in Avocatnet.
Diminuarea pensiei este de cca 30%. Asta la pensiile pana in 3000 lei. Nu stiu cat este la cele peste 3000, dar cred ca mai mult
Abia de acum incepe adevarata corvoada, a pensionarilor si a celor de la Casa de pensii.
Pensionarii asteapta sa primeasca adeverintele si sa le depuna pentru a li se recalcula corect pensia iar Casele de pensii se vor plange ca nu au resurse umane pentru a recalcula pensiile pe baza adeverintelor de venit.
Pana la obtinerea adeverintelor de venit, apoi depunerea lor , apoi recalcularea cred ca vor trece ani.
Cunosc pe cineva care a depus cerere pentru obtinere adeverinte in 06.08.2010. Persoana a lucrat in trei locuri si trebuia sa obtina adeverinte de la cele trei institutii.
Pana la sfarsitul lunii decembrie 2010 nu primse decat scrisori in care i se comunica ca datorita volumului mare de lucrari si resurselor umane reduse rezolvarea va intarzia.
In 03.01.2011 s-a interesat si a aflat ca din doua locuri fusesera emise adverinte iar la al treilea, cererea fusese inregistrata in 30.12.2010 si se afla in lucru.
Pana le va primi pe toate, le va depune si ii va fi recalculata pensia va mai trece mult timp.
Iata mai jos materialul promis:
Pensiile militare recalculate vor fi puse in plata de la 1 ianuarie 2011
4 Ianuarie 2011 Ioana Vlad

Vezi cele 15 comentarii!
Recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, aflate in plata la Casa de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor s-a desfasurat intre 28 iulie si 28 decembrie 2010, potrivit Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, ale Hotararii Guvernului nr. 735/2010, precum si ale Instructiunilor ministrului administratiei si internelor nr. 191/2010, astfel ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, vor fi puse in plata noile cuantumuri.

Potrivit MAI, la data de 31 decembrie 2010, la Casa de Pensii a MAI erau in plata un numar de 66.528 de beneficiari de pensii si indemnizatii, din care 66.450 au facut obiectul recalcularii pensiilor, diferenta de 78 fiind cei care au dreptul la indemnizatii, potrivit legii.

De asemenea, in perioada 28 iulie – 22 noiembrie 2010 au fost eliberate pensionarilor 5.294 de adeverinte privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, dintre acestea 856 fiind depuse pana la 22.11.2010 la Casa de Pensii a M.A.I. insotite de solicitari scrise de recalculare a pensiilor.

Conform MAI, pentru operatiunile de stabilire si plata a pensiilor pentru luna ianuarie 2011 au fost necesare peste 30 de zile. Astfel, dupa data de 22 noiembrie 2010, a inceput procesul de recalculare efectiva a pensiilor aflate in plata la Casa de Pensii a M.A.I. pentru cele 856 de solicitari scrise depuse pana la aceasta data, pentru cele 113 dosare noi de pensionare, repunere si suspendare precum si pentru 65.481 de beneficiari pentru care pensiile s-au recalculat potrivit art. 5 alin. (4) din Legea nr. 119/2010.

Activitatea respectiva a constat, potrivit MAI, in:
- adaptarea aplicatiei informatice preluate de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale;
- introducerea datelor in aplicatia informatica de recalculare pensii;
- calculul efectiv al pensiilor prin stabilirea punctajului mediu anual;
- verificarea modului de introducere a datelor si al calculului efectiv;
- emiterea celor 66.450 decizii pentru pensiile recalculate si a buletinelor de calcul aferente acestora.

In perioada 22 noiembrie – 22 decembrie 2010, au fost inregistrate la Casa de Pensii a MAI un numar de 6.957 de solicitari scrise de recalculare a pensiilor, insotite de adeverintele privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, activitate care continua si in prezent.

In intervalul 22 – 31 decembrie 2010 s-au efectuat operatiunile necesare depunerii si expedierii celor 66.450 decizii de recalculare precum si pentru emiterea mandatelor de pensie aferente lunii ianuarie 2011.

Din recalcularea pensiilor a rezultat faptul ca din cele 969 (856 + 113) de pensii recalculate pe baza adeverintelor privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, nu s-au inregistrat diminuari, in medie, a pensiilor pentru limita de varsta sub 3.000 de lei.

Conform MAI, pentru anul 2011, Casa de Pensii a MAI va proceda la modificarea pensiilor recalculate, in ordinea depunerii documentelor, in cazul celor care au depus sau vor depune solicitari scrise de recalculare, insotite de adeverintele privind veniturile lunare individuale realizate necesare stabilirii punctajelor medii anuale, in termenul general de prescriptie (3 ani), regularizarea drepturilor de pensie urmand a se efectua incepand cu 1 ianuarie 2011, potrivit articolului 10 din Hotararea Guvernului nr. 735/2010.

Pentru pensionarii MAI care au obtinut hotarari ale instantelor de judecata referitoare la suspendarea/anularea Hotararii Guvernului nr. 735/2010, procesul de recalculare s-a efectuat in conformitate cu prevederile Legii nr. 119/2010 si ale Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, urmand ca, dupa solutionarea aspectelor juridice legate de incidenta exclusiva a hotararii de Guvern mentionate in procesul de recalculare, sa fie dispuse masuri de regularizare a pensiilor astfel recalculate, incepand cu 1 ianuarie 2011.
Vezi cele 15 comentarii!

Cum ar trebui intocmita contestatia la decizia prin care s-a stabilit pensia conform salariului mediu pe economie? Ma poate indruma cineva? Multumesc !
Daca va ajuta cu ceva:
[ link extern ]
patrascusimion a scris:

Da, ati fost clar si aveti dreptate. Doar ca in Romania legea nu se respecta. Ei invoca acum faptul ca adeverintele nu au fost inaintate pana la 22 noiembrie (dar legea prevede 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern) pentru a avea ei la dispozitie 30 zile sa recalculeze, desi legea este imperativa si le da termen de 15 zile. Cert este ca nu se respecta Legea 119/2000, in sensul ca daca in urma recalcularii rezulta un cuantum mai mic decat cel actual, se mentine cel aflat in plata, mai avantajos. Nu se respecta nici HG 735/2010, chiar suspendata, in sensul ca pensia recalculata se acorda de la data de intai a lunii urmatoare in care se incheie procesul nde recalculare. Asteptam pensiile. Putem coresponda pe aceasta tema.

In primul rand multumesc pentru raspuns. Aceiasi opinie o am si eu desi sunt sceptic ca cei in drept o s-o respecte.

As mai avea niste nelamuriri. Datorita ... sa-i zic birocratiei excesive mi-au sosit adeverintele, cu mare intarziere, la sfarsitul anului trecut, o parte iar altele la inceputul anului curent. Nu mai comentez ca fata de termenele legale de eliberare, acestea au fost multiplicate de mai multe ori, dar analizandu-le (am fost de factura finantist) imi dau seama ca o serie de drepturi banesti de care am beneficiat nu mi-au fost luate in considerare. Ma refer mai ales la acele categorii de drepturi banesti de natura premiilor primite si acordate in cursul anului, anumite sporuri si indemnizatii, regularizari sau salarii acordate pe state nominale, care fusesera acordate la momentele respective pe baza de state suplimentare. Acest fapt ma pune pe ganduri daca este bine sa depun Cererea si documentele primite, in starea actuala, la Casa sectoriala de pensii in vederea recalcularii. Spun acest lucru intrucat am de gand sa contest adeverintele respective cu veniturile primite pentru perioada activitatii.

Variante de actiune si poate ma lamuriti care ar fi cea corecta:
1) Sa depun Cererea si adeverintele primite la Casa de pensii in vederea recalcularii. Simultan sa depun Contestatii la Ministerele de unde am obtinut adeverintele in cauza. Cand obtin noua Decizie de pensie s-o contest facand mentiunea ca nu sunt de acord cu adeverintele ce mi-au fost eliberate anterior si ca sunt contestate la respectivele ministere. Aici intervine acel aspect. Daca primesc noile adeverinte cu mare intarziere, nu cumva intervine acel termen de atacare (contestare) a Deciziei de pensie primite, adica de 30 de zile?
2) Primesc Decizia de pensie scoasa de Casa de pensii fara adeverinte de venituri, deci avand la baza salariul mediu pe economie si datele din dosarul de pensie initial. Intre timp Contestatia pentru adeverintele gresite este depusa si sunt in asteptarea solutiei date. La primirea acelei Decizii de pensie o Contest facand mentiunea ca am primit adeverinte de venituri gresite, dar ca le-am contestat si ca la primirea adeverintelor corecte (la calendele grecesti) ca o sa le depun. Iar apare aceiasi problema. Nu se depaseste termenul de 30 de zile de atacare a Deciziei de pensie?
3) Intrucat a aparut acea sentinta data de Inalta Curte de Casatie si Justitie privitoare la suspendarea HG 735/2010 nu stiu daca beneficiez si eu de aceasta. In caz contrar, care este procedura si la ce instanta trebuie sa apelez. Care sunt pasii de urmat, daca am nevoie de un avocat si cam cat ma costa (acum ca-mi va veni pensia diminuata o sa fiu stramtorat cu banii) si ce alte taxe (cat) trebuie platite pe parcursul procesului. Faptul ca exista deja solutie data ajuta ca sentinta sa apara mai repede?

Sper ca m-am facut inteles si poate ma ajuta cineva cu ceva solutii.
Oricum multumesc anticipat celor care-mi citesc postul ca si-au pierdut poate ceva timp cu nelamuririle mele.
Ma alatur @groasu. Sunt decis sa contest in 30 zile la M.Ap.N. si apoi sa invoc in justitie decizia de suspendare a HG 735/2010. Mentionez ca nu am solicitat adeverinte si nici recalcularea, considerand aceasta recalculare un abuz ilegal. In concluzie, astept si eu indrumari privind pasii pe care trebuie sa-i fac in persoana pentru a beneficia si eu de suspendarea HG mentionat. Inteleg si sunt de acord ca informatia costa. De aceea sunt dispus sa platesc o consultatie de avocat, in urma careia sa ies lamurit privind unde sa depun plangerea mea (contencios, civil, la ce sector, etc). Multumesc !

Alte discuții în legătură

Pensii militare de urmas - recalculare- krys_xndr krys_xndr Buna ziua, as vrea si eu sa stiu daca recalcularea pensiilor militare vor influenta si pensiile militare de urmas si daca in conditiile in care primesc pensie ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor 19/2000 constantin stan constantin stan In tabelul 4 privind reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I-a de munca nu este prevazut reducerea aferenta pentru anii fara sot( ex. 15, 17,19 ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor militare conform legii nr. 119/2010 si hg nr. 735/2010 maria0157 maria0157 Conform Hg 735/2010 militarii pensionari sunt obligati sa solicite individual adeverinte de venit de la unitatile militare unde au lucrat (nu au carnete de ... (vezi toată discuția)