avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Sunt persoana cu handicapgradul 2(primesc o indemnizatie),tatal meu a decedat (am si o pensie de urmas)dar tot nu imi ajung banii pentru a ma intretine.Mama avand o pensie de 80 ron mai am 2 surori mai mari,una avand un copil cealalta avand 2 copii si traieste in strainatate.Sora mea din Romania are obligatia sa-mi plateasca pensie de intretinere?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabydo55 , utilizator 02:32, 7 Octombrie 2007
Nu are obligatia de a va intretine. Aceasta obligatie o au parintii si eventual sotia in conditiile prevazute de codul familiei.
Am gasit codul familiei si m-am lamurit 'obligatia de intretinere exista intre sot si sotie,parinti si copii,cel care infiaza si cel infiat,bunici si nepoti,strabunici si stranepoti,frati si surori'
Multumesc!
Am si eu un caz de rezolvat.!
Fosta mea sotie mi a cerut acceptul pentru a pleca in strainatate cu minorul in varsta de 7 ani, copilul nostru, pentru 1-2 ani ca sa faca niste bani pentru a si cumpara un serviciu in romania. Acest lucru se intampla in 1996. Am acceptat gandind ca pentru copil e mai bine sa inceapa scoala inntr-o tara europeana, la aceea vreme, si pentru a avea o oarecare siguranta ca se va intoarce in tara, am solicitat un act de mana prin care renunta la pensia alimentara platita pana la aceea data conform legii. Am primit asigurari ca il voi vedea pe copil in fiecare vara 2 saptamani pana se va termina perioada de sedere in acea tara. Fosta sotie se recasatoreste in aceea tara, si dupa doi ani de vizita in romania imi solicita prin telefon acordul ca minorul sa-si schimbe numele dupa noul sot, motivand ca sa ii fie mai bine la scoala. Nu am fost de acord, si atunci imi spune prin telefon ca il voi mai vedea de acum in 20 ani. Se foloseste ulterior de un accident nefericit de la ultima mea intalnire cu copilul cand nu am mai reusit sa vin pentru a mi lua ramas bun de la el, si o amplifica transformand-o intr-o trauma, intretinand-o si facand copilul, peste ani, sa nu doreasca un alt contact cu mine. In tot acest timp am fost privat de dreptul de a mi mai vedea copilul, desi fosta sotie si copilul au mai fost in tara, fara a ma anunta, pentru a-mi exercita dreptul de parinte. la acea vreme aveam posibilitatea sa ma ocup de educatia lui inclusiv financiar. Acum trec, de cativa ani buni, prin dificultati financiare majore.
fosta sotie revine cu un telefon dupa 12 ani solicitand dreptul la pensie alimentara al copilului. Mama sa refuza sa mi dea e-mail ul copilului pentru a lua legatura direct cu el, si nu prin intermediul ei.
Mentionez ca niciodata nu mi-am renegat copilul, l-am iubit mereu, dar am fost privat de dreptul de parinte prin inselatorie de catre mama sa, devenind pentru mine astazi, un strain.
Cum credeti ca pot rezolva aceasta situatie din punct de vedere legal?
Puteti solicita instantei reincredintarea minorului. In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de paisprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii. De asemenea, puteti solicita instantei stabilirea unui program de vizitare al copilului.
Pe data de 28 septembrie, chiar de la prima infatisare, am fost de acord cu divortul (sotul meu a introdus actiune de divort dupa 27 de ani de casnicie) si acesta s-a incheiat din vina ambilor, fara motivatie, de acord si cu pastrarea numelui fostului meu sot. Va rog sa-mi spuneti daca pot introduce actiune pentru pensie de intretinere, dupa terminarea divortului. Eu am 52 de ani si o pensie medicala de 330 lei, iar fostul meu sot are o pensie de peste 2200 lei. Mentionez ca eu am 2 apartamente mostenite, care sunt ale copiilor nostri de 24 si 26 de ani (din lipsa de bani nu le-am putut trece pe numele lor). Spuneti-mi va rog daca am sanse reale sa obtin pensie de intretinere dupa fostul meu sot. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, incredintare copil, pensie alimentara diana_ungureanu diana_ungureanu Buna ziua. Ma aflu in situatia de a cere ajutorul dumneavoastra. Sunt casatorita de 7 ani, dar in fapt suntem despartiti de 2 ani. Avem un copil minor in ... (vezi toată discuția)
Fostul sot doreste dreptul la ore de vizita a fiului dupa 3 ani de la divort mihaliscenco mihaliscenco Buna ziua! Iata ca am revenit cu o alta problema la dumneavoastra. Doresc sa stiu daca dupa 3 ani de la divort fostul sot poate obtine ore de vizita cu fiul ... (vezi toată discuția)
Soaterea minorului din tara ylla2010 ylla2010 buna seara.as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu scoaterea fiului meu din tara.mentionez ca copilul are 5 ani,nu am fost casatorita cu tatal ... (vezi toată discuția)